Tornar

Imatge del Dia de la Dona i la Nena en la Ciència

Ciència en veu femenina

Un munt d’activitats divulgatives donen visibilitat al paper de les dones en la recerca i fomenten les vocacions científiques entre les nenes i joves.

L’any 2015, l’Organització de les Nacions Unides va declarar l’11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, per tal de promoure la igualtat de les dones en tots els àmbits de la ciència i contribuir a vèncer les traves amb què es troben al llarg de la seva trajectòria investigadora. Amb aquest motiu, l’associació 11 de Febrero impulsa la celebració d’activitats a tot l’Estat, durant les dues primeres setmanes de febrer.

A Barcelona són diversos els centres de recerca, universitats i altres entitats que s’han sumat a la iniciativa i que han organitzat esdeveniments oberts a tothom. Un exemple és la jornada “Tu pots ser investigadora”, que la UOC ha organitzat junt amb el Col·legi Sagrada Família d’Horta i que se celebra el dissabte 3 de febrer al recinte del mateix centre educatiu. Aquest esdeveniment familiar agrupa tallers interactius adreçats a nenes, nens i joves conduïts per investigadores de la UOC i del grup GenTIC d’igualtat de l’àmbit tecnològic, que mostraran a les persones participants què significa ser científica.

La tarda del dimarts 6 de febrer, l’Ateneu Barcelonès acull l’acte obert a tothom “Dones i ciència. Trencant estereotips”, organitzat per l’Espai Nano, la Comissió d’Igualtat de Físiques de la UB i el Festival 10alamenos9. L’acte compta amb la intervenció de Sònia Estradé, del Departament d’Electrònica de la UB, Eva Pellicer, investigadora Ramón y Cajal del Departament de Física da la UAB, Anna May, nanocientífica a l’ICMAB-CSIC, i Sarah Moreira, nanotecnòloga i divulgadora científica. L’acte està moderat per Mara Carmona, del grup de recerca sobre Autoimmunitat i Tolerància de la UB.

L’Institut d’Estudis Catalans acull dos actes més. Un, centrat en el món dels nombres, se celebra el divendres 9 de febrer pel matí. Es tracta de la jornada “Matemàtiques com tu”; impulsada per la Graduate School of Mathematics i la Societat Catalana de Matemàtiques per posar de relleu la representació femenina en aquesta disciplina mitjançant xerrades i tallers conduits per diverses expertes, i un monòleg amb clau d’humor a càrrec de la companyia Big Van Ciència. El dilluns 12 de febrer a la tarda, la Secció d’Estudiants de la Societat Catalana de Biologia organitza al mateix IEC “Noies al lab”, una sessió de tallers per despertar vocacions en les més petites i donar a conèixer algunes de les científiques més rellevants de la història.

Més informació i altres activitats en aquest enllaç

Data de publicació: Dimarts, 30 Gener 2018
  • Comparteix