Tornar

Imatge del Congrés Solvay de 1927, amb Marie Curie com a única científica

Dia de la dona treballadora, també en ciència

Dos actes destaquen l’important contribució al coneixement de diverses científiques i posen de relleu les desigualtats de gènere encara existents en aquest camp.

Les dones científiques són les protagonistes d’un parell de tertúlies que tindran lloc a la Casa Golferichs i a l’Ateneu Barcelonès. Ambdós actes s’emmarquen en la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora.

La ciència no queda al marge de les desigualtats de gènere. Com en molts altres sectors, avui dia existeix una bretxa salarial i d’oportunitats entre les persones de sexe masculí i femení, essent els primers els que gaudeixen de més avantatges: sous més alts, major promoció i prestigi, menys dificultats alhora d’escalar i ocupar càrrecs d’importància i responsabilitat…

En un context històric, el que avui és una bretxa, antigament era un abisme. Fins no fa tant, al llarg de la història les dones científiques han estat silenciades i han hagut d’enfrontar-se a enormes obstacles per tal de desenvolupar la seva vocació. Tant és així que al costat dels investigadors masculins, poques són les científiques que venen a la memòria d’una persona qualsevol, però ignorar qui van ser aquestes dones i què van aportar no significa que no existissin.

Davant d’aquest panorama, la Casa Golferichs ha organitzat el dimecres 7 de març la xerrada Dones científiques: passió i coratge, que anirà a càrrec de Pilar González Duarte, catedràtica i professora de Química Inorgànica a la UAB, que destacarà la feina de grans científiques dels darrers dos segles com van ser Williamina Fleming, Henrietta Levitt, Marie S. Curie, Lise Meitner, Rosalind Franklin, Barbara McClintock o Gerti Cori.

El dia següent, el dijous 8 de març, l’Ateneu Barcelonès acull la taula rodona Ciència simbiòtica: el llegat de Lynn Margulis, en homenatge a una de les biòlogues més rellevants del segle passat. Cinc científiques, Marta Estrada, Magdalena Albero, Sandra Montón, Dolors Grillo-Bosch i Susan Davies, parlaran de la tasca, la personalitat i l’entorn sociolaboral de Lynn Margulis, la mare de la teoria endosimbiòtica que permet explicar l’origen de les cèl·lules eucariotes, les cèl·lules amb un nucli diferenciat que componen els animals, les plantes, els fongs i els protozous.

Més informació als llocs web de la Casa Golferichs i l’Ateneu Barcelonès.

Data de publicació: Dijous, 01 març 2018
  • Comparteix