Tornar

Logo de la Biennal

La ciutat laboratori

La Biennal Ciutat i Ciència programa un munt de propostes per reflexionar i fer front als reptes contemporanis.

Frenar els efectes del canvi climàtic, assolir un model energètic sostenible, viure en ciutats més saludables o vèncer la fam al món són grans desafiaments a què ens enfrontem com a societat i que no superarem sense la ciència, la tecnologia ni la implicació ciutadana. La Biennal Ciutat i Ciència, que comença el dijous 7 de febrer, aprofita espais i equipaments de totes les zones de Barcelona per facilitar precisament el diàleg entre ciència i societat, fomentar la reflexió i demostrar que cada cop més, recerca i ciutadania van de bracet.

La Biennal compta amb un extens programa d’activitats per a tothom que posen èmfasi en dos aspectes: la dona científica i la ciència oberta. La majoria d’actes (96) se celebren entre el 7 i l’11 de febrer, però l’oferta va més enllà i fins a finals de març encara es podrà participar en 39 propostes més. El cercador de la Biennal permet explorar el programa d’acord amb els interessos i disponibilitat de cadascú. Aquí es destaquen algunes activitats:

Durant tots els dies de la Biennal, el CCCB posa l’escenari de diàlegs i conferències sobre recerca de primera línia. D’entre elles cal destacar la xerrada de la metgessa i ex-astronauta Ellen S. Baker, que explicarà com es viu a l’espai, el debat sobre els reptes de la ciència en el que participarà ella mateixa junt amb premis Nobel com Ada E. Yonath i Jerome Isaac Friedman, o una taula rodona sobre la interacció entre art, ciència i tecnologia. A més, el divendres, sis institucions de referència a Barcelona organitzen visites guiades durant tot el vespre i acolliran conferències simultànies en La Nit de les Acadèmies Científiques.

Sobretot durant el cap de setmana, el 9 i 10 de febrer, moltes activitats s’adrecen a públics familiars. És el cas dels tallers científics i tecnològics que tenen lloc a l’emblemàtica Casa Milà (La Pedrera), el conte amb jocs Un món de cartró al CosmoCaixa o el concert Serendipitat al Palau de la Música que combina melodies, inspiració i neurociències. La Biennal també compta amb més arts escèniques, no necessàriament adreçades a famílies, com l’espectacle de dansa d’Hiroaki Umeda al Teatre Condal, els monòlegs humorístics de Big Van Ciencia a la Lleialtat Santsenca i a la Casa Golferichs o, fins i tot, una sessió de ball orquestrada per Swing Flamingos per fomentar els hàbits saludables al fossat del Mercat de Sant Antoni.

La Biennal compta amb molts altres tipus d’activitats, on s’inclouen diverses exposicions que s’han adscrit a l’esdeveniment, iniciatives al voltant de l’anomenada ciència ciutadana (moltes de les quals, a la Fabra i Coats), on persones no especialitzades participen en projectes de recerca reals, activitats a l’aire lliure i molt més. Com a colofó, el dilluns 11 de febrer és el Dia Internacional de la Dona i la Nena en Ciència i diverses activitats s’emmarquen en aquesta commemoració, com les xerrades 100tífiques que pronunciaran més d’un centenar de dones científiques a cent escoles de Catalunya.

Moltes més activitats us esperen a la Biennal. I recordeu: el programa s’estén fins el 31 de març. Tota la informació i el programa complet, en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 05 Febrer 2019
  • Comparteix