Tornar

Imatge d'una flor de gira-sol, la qual segueix un patró de Fibonacci

Matemàtiques que han fet història

Una xerrada sobre els grans descobriments que han impulsat el progrés de la humanitat.

Els grans moments de més de 2000 anys d’història des d’una perspectiva matemàtica seran repassats a la Biblioteca Jaume Fuster pel catedràtic de la Universitat de Barcelona Carles Maria Cuadras en una xerrada matinal el dissabte 1 de juliol.

Amb un origen que s’atribueix a la cerca de solucions de problemes pràctics, relacionats amb qüestions comercials, comptables, de mesures i de repartiment, les matemàtiques han evolucionat i s’han complicat al llarg de la història, al mateix temps que han permès l’avenç de la ciència, el desenvolupament tecnològic i fins i tot el pensament lògic i filosòfic.

Aquesta evolució ha anat lligada a una cronologia de descobriments que han assentat les bases sobre les quals s’ha anat construint un nou coneixement, matemàtic però també relatiu a altres disciplines com la física, l’economia o la computació. Sense la visió abstracta de les matemàtiques, moltes idees i teories de la ciència en general ni s’haurien pogut imaginar.

El nombre pi, per exemple, entès des de l’antic Egipte com la relació entre el perímetre d’una circumferència i el seu diàmetre, s’empra en pràcticament totes les ciències, en molts casos amb independència de la geometria del cercle. Moltes altres idees que van sorgir sense una finalitat concreta són de gran aplicació actualment. És el cas dels nombres imaginaris, usats en branques com la física quàntica o l’enginyeria elèctrica; els nombres primers, emprats en criptografia; o la geometria fractal, utilitzada en cartografia, medicina, geologia o fins i tot, art i disseny.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 27 Juny 2017
  • Comparteix