Tornar

"Debats Europa 25", al Born Centre Cultural els dies 3 i 4 de desembre

Els debats permetran conèixer a través de personalitats emblemàtiques de diferents països com es van forjar els canvis socials a Europa després de la caiguda del Mur de Berlín, i es complementen amb projeccions de documentals

El Born Centre Cultural acull, els dies 3 i 4 de desembre, una sèrie de debats del programa Europa 25, comissariat pel periodista Martí Anglada. El programa és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per a promoure el coneixement al voltant dels esdeveniments que l’any 1989, arran de la caiguda del Mur de Berlín, van canviar la història d’Europa. 

Vint-i-cinc anys després d’aquells esdeveniments, i amb la perspectiva històrica suficient, els debats portaran a Barcelona diverses personalitats europees que van viure de primera mà l’onada de llibertat que, després de l’esquerdament de l’organització militar del Pacte de Varsòvia, va recórrer l’est i el centre del continent: Polònia, l’Alemanya Oriental, l’antiga Txecoslovàquia, Letònia, Lituània, Estònia, Hongria, Romania i Bulgària.

El dimecres dia 3 hi ha programats dos debats: El cas de Letònia i Bàltics (16:30 h) i El cas de Romania (17:45 h). El primer l’impartirà Otto Ozols, escriptor, publicista i periodista letó, que estarà acompanyat també del comissari del programa, Martí Anglada. El segon anirà a càrrec del polític romanès Petre Roman, que va ser el primer ministre del país entre els anys 1989 i 1991, just en el moment de la caiguda del règim de Ceacescu. En acabar, es projectarà el documental How We Played the Revolution (19 h), sobre una banda de rock lituana que va ajudar a despertar la força de tot el país en l’assoliment del procés bàltic.

El dijous 4 són tres els debats que es faran. El primer, El cas d’Alemanya (16:30 h), serà impartit per Werner Krätschell, pastor luterà de l’antiga parròquia de Pankow (Berlín), on, entre 1979 i 1996, es va construir el Cercle de Pau de Pankow, un dels grups opositors més potents a l’RDA. El segon, El cas d’Hongria (17:30 h), anirà a càrrec d’Imre Kozma, pastor luterà i coordinador de l’ajuda humanitària als campaments de refugiats de l’Europa de l’Est a Hongria l’estiu de l’any 1989. I el tercer, El cas de Polònia (18:30 h), l’oferirà Maciej Stasinski, periodista de la Gazeta Wyborcza, el principal diari polonès, que es va començar a publicar l’any 1989 per donar veu als aires de canvi polític d’aquell país. En acabar, es projectarà Rabbit à la Berlin (19:30 h), pel·lícula documental que tracta la història del Mur de Berlín des d’una perspectiva insòlita: els conills que van viure durant tres dècades a l’espai d’entremig.

L’entrada als Debats Europa 25 és lliure però amb aforament limitat. Tots els debats, a més, es podran seguir en directe per streaming en aquest lloc web.

Data de publicació: Dimecres, 26 novembre 2014
  • Comparteix