Tornar

Imatge d'un astronauta a l'espai

La cursa espacial

Un cicle de xerrades a diverses biblioteques repassa la història de la conquesta de l’espai, des de la Guerra Freda fins a avui.

El programa de divulgació Visions de la Ciència porta a quatre biblioteques de la ciutat una cursa de dimensions astronòmiques: la de la conquesta de l’espai. Vuit xerrades, tots els dilluns entre el 9 d’octubre i el 27 de novembre, repassaran l’aferrissada cursa espacial que l’antiga Unió Soviètica i els Estats Units van emprendre a mitjans de segle XX, en plena Guerra Freda, i que s’ha estès fins l’actualitat amb la incorporació de nous actors com la Xina, França o Israel.

El desenvolupament tecnològic per enviar a l’espai objectes, primer, i éssers humans, més tard, s’inicià amb el llançament de l’Spuntik el 1957, una medalla que es penjà la Unió Soviètica i que va estimular a Estats Units a competir amb el seu major rival de l’època. S’inicià una cursa doble, tecnològica i política, el context de la qual serà objecte d’algunes de les xerrades del cicle.

A més d’aquest aspecte, les conferències també abordaran aquesta cursa des d’altres enfocaments. Algunes xerrades, per exemple, se centraran en aspectes més tecnològics i en les sortides i oportunitats que plantegen avui les enginyeries i altres disciplines del sector aeroespacial, o fins i tot, analitzaran les possibilitats futures del turisme fora de la Terra.

Aquest és el programa complet de conferències:

9 d’octubre. “L’Sputnik i el context històric”, a càrrec de Jordi José, catedràtic de la UPC. Biblioteca Camp de l’Arpa - Caterina Albert.

16 d’octubre. “De la Guerra Freda a la cooperació internacional”, a càrrec de Pere S. Argila, historiador. Biblioteca El Clot - Josep Benet.

23 d’octubre. “Segle XXI: nous actors (Xina, Índia, França i Israel)”, a càrrec de Xavier Duran, periodista científic. Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte.

30 d’octubre. “La cursa espacial en el cinema i la literatura”, a càrrec de Jordi José, catedràtic de la UPC. Biblioteca Vila de Gràcia.

6 de novembre. “Vull ser enginyer espacial i astronauta, què he d’estudiar?”, a càrrec de Pere S. Argila, historiador. Biblioteca El Clot - Josep Benet.

13 de novembre. “Turisme espacial: el somni d’acostar-se a les estrelles”, a càrrec d’Ignasi Casanova, investigador del Centre de Recerca en Ciència i Enginyeria Multiescala - UPC. Biblioteca Camp de l'Arpa-Caterina Albert.

20 de novembre. “Tornarem a trepitjar la Lluna?”, a càrrec d’Ignasi Casanova, investigador del Centre de Recerca en Ciència i Enginyeria Multiescala - UPC. Biblioteca Vila de Gràcia.

27 de novembre. “El nou model aeroespacial”, a càrrec de Jordi Berenguer, enginyer de telecomunicacions. Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 28 Setembre 2017
  • Comparteix