Tornar

Cuina i Ciència

Cosmocaixa organitza un cicle de tallers, explicacions i tasts que permetrà posar-nos la ciència a la boca. 

El cicle "Cuina i Ciència" està format per quatre sessions pensades per acabar "tastant la ciència" i alhora, utilitzar la cuina per fer ciència.

PROGRAMA:

L'esferificació
Divendres 19 de febrer del 2016

Una de les aplicacions culinàries més revolucionàries dels últims temps és l'esferificació, una reacció química a partir de la presència d'un gelificant (alginat) i calci. Aquest procés químic permet generar una estructura gelificada exteriorment i líquida interiorment. Al taller es podran elaborar esferificacions de diversos tipus i tastar elaboracions d'aquest procés: olives, formatges, etc.

Les escumes
Divendres 26 de febrer del 2016

La introducció de gasos en elaboracions culinàries ja es feia històricament amb la introducció d'aire en nata (nata muntada) i clares muntades. Però també es fan escumes amb sifó, on el gas habitualment és òxid de dinitrogen, o treballant amb el gas carbònic (diòxid de carboni) en líquids. Els participants podran elaborar escumes produïdes amb un braç triturador i que, a la cuina, reben el nom d'aire, com l'aire de pastanaga, i tastar aquesta escuma i d'altres, i alhora descobriran les explicacions científiques relacionades amb la seva estabilitat.

La ciència de les confitures
Divendres 4 de març del 2016

Centrarem l'interès en el triangle pectina, acidesa i sucre, que fa possible l'elaboració de les confitures. Al taller elaborarem una confitura i una gelea, tot analitzant els canvis fisicoquímics que tenen lloc en la seva producció. I després les tastarem juntament amb altres  elaboracions fetes amb confitures i gelees: taronja, maduixa i especials.

Les emulsions
Divendres 11 de març del 2016

En aquest taller elaborarem maionesa, lactonesa i beganesa, i experimentarem amb un procés d'una falsa emulsió (flam d'oli). Posteriorment, tastarem elaboracions amb presència d'emulsions i compartirem les explicacions científiques que permetran saber quins fenòmens es produeixen en una emulsió.  

Cicle Cuina i Ciència
Dies: del 19 de febrer a l' 11 de març 2016
LLoc: Cosmocaixa (Carrer Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona) 
Preu: 4€
Per a més informació clica aquí

 


 

Data de publicació: Dimecres, 17 Febrer 2016
  • Comparteix