Tornar

Imatge de carrers de Barcelona

Conviure entre contaminació

Una jornada dedicada a l’impacte sobre la salut de l’aire que respirem a la ciutat.

Cada any, pels voltants del dia de Santa Llúcia, la Societat Catalana de Biologia i l’Associació Catalana de Comunicació Científica organitzen una jornada per apropar al gran públic el coneixement capdavanter al voltant d’algun tema d’actualitat. Enguany, la jornada està dedicada a mostrar evidències dels efectes directes i indirectes de la contaminació atmosfèrica sobre la salut humana. És la jornada Conviure entre contaminació: pol·lució, salut i malaltia, que tindrà lloc el dimarts 11 de desembre a l’Institut d’Estudis Catalans.

S’estima que a Barcelona moren unes 600 persones cada any a causa de la mala qualitat de l’aire que respiren. Una altra dada: en un món on més de la meitat de la població es concentra en els entorns urbans i industrials, l’aire que respiren les persones és considerat el quart factor de risc de mort. Els principals causants són els gasos contaminants fruit de la indústria i la producció d’energia, i les partícules en suspensió i els òxids de nitrogen que emeten els vehicles motoritzats. Un risc al que ens exposem només pel fet de viure a la ciutat i al desplaçar-nos d’un lloc a un altre dins l’entorn urbà.

Cada cop són més les evidències que la ciència recull sobre l’impacte nefast d’aquests agents contaminants sobre la salut. La trobada de Santa Llúcia servirà per posar en comú les recents conclusions d’estudis en aquesta línia, i comptarà amb la intervenció de diverses persones expertes en la matèria.

Xavier Querol, del CSIC, descriurà l’estat actual de la qualitat de l’aire barcelonina i la seva relació amb la mobilitat urbana. Acte seguit, tres ponències mostraran evidències dels efectes de la contaminació sobre diversos aspectes de la salut: Rosa Maria Vivanco, de l’IMIM, parlarà de l’impacte sobre processos cardiovasculars i inflamatoris; Mònica López, de l’ISGlobal, de com afecta a la conducta i l’aprenentatge d’infant i adolescents; i Silvia Alemany, també d’ISGlobal, de les alteracions en el desenvolupament neuronal que la contaminació pot causar en nens i nenes. Una completa jornada on es mostraran evidències d’una problemàtica real però en la que també es proposaran solucions per pal·liar aquest impacte.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 05 Desembre 2018
  • Comparteix