Tornar

Una pissarra plena d'icones relacionades amb la ciència

Conferències de Nobel

Un cicle de xerrades que porta al CosmoCaixa a sis científics guardonats amb el prestigiós premi.

Al llarg d’aquest semestre, el CosmoCaixa actua com a pol d’atracció d’alguns representants de la ciència internacional més capdavantera de les darreres dècades a través del cicle de conferències “La ciència vista a través dels ulls de premis Nobel”. El museu acull xerrades a càrrec d’investigadors guanyadors d’un premi Nobel pels seus descobriments i els beneficis que aquests suposen per a la societat i l’avenç del coneixement.

Les dues primeres xerrades estan dedicades als premis Nobel de Química. El biòleg Aaron Ciechanover va guanyar aquest premi per les seves contribucions al coneixement de la degradació de les proteïnes dins la cèl·lula. La seva xerrada, amb què obre el cicle el 29 de gener, està dedicada als tractaments cada cop més personalitzats de la medicina d’aquest segle. El 6 de febrer, Ada Yonath, cristal·lògrafa guardonada per descriure l’estructura dels ribosomes, explica de quina manera aquests elements de la cèl·lula juguen un paper clau en la síntesi d’antibiòtics eficients.

Després és el torn dels premis Nobel de Medicina. Primer, l’alemany Erwin Neher parla el 20 de febrer de la seva recerca centrada en els canals iònics, unes proteïnes de la membrana de les cèl·lules, i de la seva importància en la medicina i la farmacologia. El 22 de març, el britànic Richard Roberts, guardonat per l’estudi d’uns fragments d’ADN anomenats introns, dedica la xerrada a la seguretat dels cultius transgènics.

Finalment, les dues darreres xerrades van a càrrec de premis Nobel de Física. Guanyador del premi per aportar evidències de l’existència dels quarks, l’estatunidenc Jerome Friedman revela el 26 d’abril com el descobriment d’aquestes partícules subatòmiques ha canviat la manera d’entendre la matèria. El 7 de juny, per cloure el cicle, Sheldom Lee Glashow dedica una curiosa conferència a aquells descobriments que al llarg de la història s’han produït més per atzar que per l’aplicació del mètode científic.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 24 Gener 2018
  • Comparteix