Tornar

Coneix de prop la tasca de l’Anella Científica

Aquest organisme reuneix diferents xarxes de recerca, per connectar coneixement, col·laborar i innovar

L’Anella Científica, gestionada pel CSUC, és la xarxa de telecomunicacions d’alta velocitat que connecta universitats i centres d’investigació de Catalunya. Per Pedro Lorente, co-fundador de IGLOR Soluciones Audiovisuales Avanzadas, “l’anella permet l’intercanvi de grans volums de dades que provenen de l’experimentació i desenvolupament de projectes d’investigació.  Una fusió entre la investigació d'eines tecnològiques i la seva aplicació en l'àmbit de la cultura i dels esdeveniments performatics.” En l’actualitat compta amb 81 institucions connectades i 84 adherides. Es va crear l’any 1993 i està integrada per la Generalitat de Catalunya, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, 9 universitats catalanes i el Consell Superior d’Investigacions Científiques.

Mitjançant projectes com els de l’Anella Científica és possible la col·laboració entre el món de la cultura i el món de la R+D+I (universitats, centres de recerca,...) fent realitat un model que apropa la tecnologia i les infraestructures, que han estat dedicades a la investigació, al ciutadà. Per això l’ICUB està treballant en aquesta direcció, tal com ens explica Inés Garriga, directora Creativitat i Innovació de l’ Institut de Cultura de Barcelona: “a través de projectes com BcnLab, les aliances amb CSUC, poden ajudar a crear a la ciutat entorns d’experimentació més reals, apropant als investigadors a les necessitats reals del sector cultural, i al revés, permetent als creadors i gestors culturals incidir en el desenvolupament de les tecnologies que després faran servir. És important que aquestes infraestructures científiques s’obrin a la comunitat cultural de la ciutat (fàbriques de creació, museus, biblioteques, centres cívics, laboratoris urbans, etc.) perquè aquesta és una bona manera de fer-les més accessibles i posar-les a l’abast dels experts de la cultura per poder aprendre i trobar conjuntament solucions més eficients i amb més sentit.”

L'any 2014, l’Anella Científica va ampliar la velocitat de connexió de 2 Gbps a 10 Gbps i d’aquesta manera va aconseguir augmentar el tràfic de dades en l’àmbit territorial català. Aquesta ampliació la converteix en la segona institució amb connexió a 10 Gbps, només per darrera de Hurricane Electric (HE), un proveïdor de serveis d’internet. Lorente, ens explica que “així com aquesta xarxa existeix a Catalunya, també existeix la xarxa homologada a nivell Espanyol que es diu Rediries. En l'àmbit Europeu tenim GEANT i per cada un dels països existeixen les seves pròpies xarxes acadèmiques.”

A més, l’organisme compta un cop l’any amb una Trobada de l'Anella Científica (TAC), que és un fòrum de debat creat l’any 1997 i que reuneix a les institucions connectades a l’Anella Científica per a intercanviar coneixement i experiències.

Amplia la informació sobre l’Anella Científica accedint al seu site.

 

Data de publicació: Dimarts, 30 Juny 2015
  • Comparteix