Tornar

Com la Barcelona medieval es converteix en una de les grans capitals mercantils de la Mediterrània

L’itinerari mostra la formació d’un empori mercantil i una capital política, tot recorrent els testimonis encara avui visibles d’una Barcelona medieval en expansió: carrers, parcel·lari, edificis artesans, conjunts monumentals
 

El Palau Reial Major i Santa Maria del Mar són testimonis encara avui visibles d'una Barcelona que durant l'edat mitjana es va convertir en un empori mercantil. Els carrers que trepitgem diàriament i que conformen aquest itinerari presenten un entramat urbà que es va començar a configurar fa més de vuit-cents anys. Alguns d'aquests carrers porten el nom dels diferents oficis que s'hi van desenvolupar a partir de l'edat mitjana. Algunes cases encara conserven testimonis de com eren els habitatges d'aquests artesans, i alguns edificis del carrer de Montcada, per exemple, continuen mostrant l'opulència de les cases grans de la ciutat.

Així, arran de l’entramat de carrers en aquesta ruta s'explica el pla parcel·lari i les edificacions, i la configuració espacial i social de la ciutat medieval, tot mostrant com els processos de creixement urbà comportaven guanys, pèrdues i conflictes, fins i tot immobiliaris, i la seva relació amb l’activitat productiva i amb el comerç llunyà.

També, s'abordaran aspectes de la vida quotidiana, especialment en l’entorn del sistema gremial i la seva combinació entre residència, treball i vida social, i es presentaran, a partir dels conjunts monumentals conservats, la formació de les institucions de govern de la ciutat i la implantació a la ciutat d’altres poders com a capital de Catalunya i principal centre urbà de la corona catalanoaragonesa.
A més, es mostra el repertori de formes per resoldre les necessitats constructives més diverses a partir de la progressiva definició d’un gòtic amb característiques pròpies.

Però no acaba aquí tot el que encara es pot veure de la Barcelona al llarg dels segles, si no que també es mostrarà com, a partir de les tipologies edificatòries, encara s'aprecia la permanència de molts aspectes del teixit econòmic, social i urbà que va més enllà de l’edat mitjana.

Data de publicació: Dimecres, 14 Gener 2015
  • Comparteix