Tornar

Una il·lustració del segle XIX que acompanyava el text d'Oscar Wilde en què es basa l'òpera Salomé

Les claus de l'òpera, en un nou cicle als Lluïsos de Gràcia

Si sou dels que es pensen que l'òpera és avorrida, us convé acostar-vos als Lluïsos de Gràcia el diumenge, 17 de febrer, quan comença un cicle de projeccions d'òperes durant el qual us oferiran les claus per entendre i gaudir del que esteu veient.

És Òpera als Lluïsos de Gràcia, un cicle de tres projeccions que té com a objectiu principal apropar l'òpera als públics més joves, però també desmuntar els estereotips que diuen que les òperes són llargues i feixugues i que sovint es fan difícils d'entendre. Arrenquen aquest diumenge amb la Salomé, d'Strauss (a la imatge, una il·lustració del segle XIX del britànic Aubrey Beardsley per al text escrit per Oscar Wilde en què es basa l'òpera).

Quatre intèrprets, musicòlegs i crítics us faran cinc cèntims del que veureu abans de les projeccions. Són la pianista i musicòloga Alícia Daufí, el baríton Jordi Clos, el pianista, crític musical i filòleg Xavier Borja i el guitarrista de jazz Rai Paz. Ells s'encarregaran de donar-vos les claus del que veureu en una introducció d'entre 10 i 15 minuts. Us parlaran del moment en què es va escriure l'òpera que veureu, l'estil al que correspon, els personatges que intervenen i els tipus de veus que interpreten la composició. 

Així, quan veieu les obres programades entendreu per què passa el que passa a la pantalla i per què s'explica d'una manera determinada. Aprendreu, també a distingir les àries principals i a gaudir de les veus espectaculars que podreu escoltar. El diumenge, 17 de febrer, el cicle de projeccions arrenca amb la Salomé de Richard Strauss. Continuarà el diumenge, 31 de març, amb l'òpera de Giuseppe Verdi Don Carlo i acabarà el 14 d'abril amb Tristan und Isolde, de Richard Wagner.

No tot s'acaba, però, al final de la projecció. I és que, segurament, després de veure l'òpera tindreu dubtes i preguntes per fer o voldreu comentar què us ha semblat el que heu vist. Ho podreu fer amb l'ajuda dels experts que tindreu a l'escenari i que respondran les vostres qüestions.

Tot plegat, és una manera diferent de propiciar un primer contacte entre els i les joves i el món de l'òpera, a més d'una molt bona oportunitat per desprendre's dels prejudicis que encara tenim sobre el gènere. Si voleu més informació sobre aquesta activitat, consulteu el web dels Lluïsos de Gràcia.

Data de publicació: Dijous, 14 Febrer 2019
  • Comparteix