Tornar

Ciència per a inspirar l’empresa

El Novum convoca una reunió distesa entre científics i empresaris

Quatre representants d’alguns dels principals centres de recerca catalans davant d’un auditori format per empresaris en una trobada al palau de la Virreina. Objectiu: inspiració. O seducció. Que uns i altres es coneguin, flirtegin, i si tot va bé, encetin una relació. Ciència i empresa. Creativitat i innovació en estat pur, conceptes clau de Barcelona Laboratori que el festival Novum ha incentivat organitzant una trobada un dia abans de la seva inauguració oficial.
 

Xavier Marcet, president de la Barcelona DruckerSociety, ha conduït una reunió distesa en què quatre científics han exposat algunes de les aplicacions pràctiques de disciplines com la realitat virtual, les tecnologies fotòniques, la nanotecnologia i els sistemes complexos de la biologia sintètica. Les millors virtuts de la seva pràctica diària capaces de cridar l’atenció dels assistents. 
 

L’abaratiment de la tecnologia i el perfeccionament de l’eficàcia està facilitant el salt dels laboratoris a l’empresa. Així, la realitat virtual obre la porta a “un món ple de possibilitats, aviat en serem testimonis”, ha assegurat María Victoria Sánchez, neurobiòloga de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). “El cervell respon de manera automàtica davant la realitat virtual, sempre que la informació que reben els sentits sigui coherent”.
 

L’horitzó de les tecnologies fotòniques també comença a descobrir-se just ara, ha defensat Silvia Carrasco, responsable del departament de transferència de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). La medicina o l’electrònica són alguns dels àmbits que ja se’n beneficien, com també passa amb la nanotecnologia. 
 

Pablo Ordejón, director de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), ha mostrat el seu compromís: “volem ajudar les empreses en la seva transició cap a la nanotecnologia”. Perquè el seu camp d’interès “permet millorar la competitivitat dels objectes i obtenir-ne de nous”, més eficaços i més immediats. 
 

Finalment Ricard Solé, director del Complex Systems Labde la Universitat Pompeu Fabra, ha explicat com el seu equip ara està centrat a “crear organismes de biologia sintètica per revertir, canviar o frenar ecosistemes per aturar el canvi climàtic”. 
 

“Ens va bé inspirar-nos en el nostre món i en el nostre entorn. Així sorgeixen idees i projectes”, ha clos Xavier Marcet, paraules que coneix bé Inés Garriga, directora de la Direcció de Creativitat i Innovació de l’Institut de Cultura de Barcelona, que ha recordat com “les ciutats tenim alguna cosa a dir i a fer per fomentar la co-creació”. “Des del Novum volem impulsar el pont entre ciència i ciutat”, perquè la ciutat “crea un entorn d’experimentació real per provar la recerca i incentivar la innovació”.

 

Molt inspirador #recerca i #empresa de #novum amb #realitatvirtual, #fotonica, #nanotecnologia amb @XavierMarcet@bcncultura@BCNInnovacio

— Jordi Marin (@jmarinpu) April 13, 2015

 

Suggerent tambe proposta @InesGarriga connectant #ciencia i #ciutat#novum@bcncultura@BCNInnovacio

— Jordi Marin (@jmarinpu) April 13, 2015

Data de publicació: Dimarts, 14 Abril 2015
  • Comparteix