Tornar

Projecció en un planetari

El cel des del Guinardó

El Planetari Municipal de Barcelona obre dues vegades aquesta tardor al públic familiar per explorar i descobrir el cosmos.

Un dia al trimestre, el Planetari Municipal de Barcelona organitza un parell de sessions matinals adreçades al públic familiar per acostar els llunyans planetes, estrelles i galàxies a petits i grans. Des d’aquest mes fins finalitzar l’any, hi haurà dues oportunitats per visitar l’equipament: una, el dissabte 20 d’octubre, i una altra, el dissabte 15 de desembre.

El planetari és un dels més antics d’Espanya i des del 1972 està ubicat al barri del Guinardó, on cedeix els seus espais principalment par a l’educació. No obstant, quatre dies a l’any s’obre a les famílies per facilitar un dels primers contactes dels nens i les nenes amb l’astronomia i l’estudi del cosmos.

Això ho fa mitjançant els seus projectors que reprodueixen la posició i el moviment dels principals astres a l’espai. Contemplar els estels en directe a cel obert és tota una experiència. No obstant, l’observació pot estar limitada per diversos factors: la nuvolositat, la contaminació lumínica, l’estació de l’any, la durada de la nit o fins i tot la ubicació geogràfica des d’on es mira al cel.

El firmament que mostra un planetari no es pot comparar al cel real, però igualment planteja els seus avantatges. Els projectors permeten mostrar detalls que no captem a simple vista, com el desplaçament de planetes o el moviment de tot el firmament. A més, el planetari reprodueix la cúpula celeste sencera, tant el que veiem des d’aquí, des de l’hemisferi nord, com els astres que es contemplen des de l’hemisferi sud. Per tot plegat, les sessions donen una gran oportunitat per descobrir l’Univers i començar a familiaritzar-se amb les ciències de l’espai.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 10 Octubre 2018
  • Comparteix