Tornar

Catàlegs virtuals i noves formes d'exhibició

Diversos espais artístics s'adapten a les plataformes virtuals, ja sigui creant exposicions específiques en línia o adaptant a la xarxa les mostres ja existents 

El món material ja no és el que era. Com tots sabem, la virtualitat s’està erigint com a realitat complementària i accessible a tothom. Ja sigui des de casa nostra o des de qualsevol ordinador disponible, el món virtual ens dóna la oportunitat d’inspeccionar, navegar i descobrir sense haver de moure’ns gaire. 

Aquest fet, evidentment, ha tingut conseqüències a tots els nivells. Una d’elles és que el món artístic està intentant adaptar les formes d’exhibició a aquest nou panorama. Serveixin com a exemple les exposicions en línia, que ens permeten veure mostres sense haver de tenir en compte circumstàncies externes com l’horari o el transport. 

El Museu del Disseny de Barcelona, per exemple, ha creat la pàgina Cada dia, un Objecte: una galeria virtual presenta cada dia un objecte de la col·lecció. Com que el museu encara no ha obert les portes, aquesta és la única finestra oberta a les col·leccions que podrem visitar fins a la seva propera inauguració. 

D’altra banda, l’extensíssim catàleg virtual del Museu Nacional de Catalunya ens permet indagar en el fons del museu: del medieval romànic a l’art modern, passant per fotografia, numismàtica i cartells. I espais expositius com el Museu Marítim o el Museu d’Història de Catalunya també compten amb nombroses mostres en línia. 

Un cas més concret seria el de la col·lecció filatèlica de Ramon Marull, un conjunt de segells de correus i altres valors postals que daten del 1850 al 1939 i aporten informació sobre el període històric en qüestió. D’altra banda, la història de la maleta mexicana de Robert Capa també s’ha convertit en una pàgina web en la qual la directora Trisha Ziff explica com va descobrir la maleta i mostra algunes de les imatges que contenia. 

En tot cas, una sèrie d’exemples que il·lustren un canvi de paradigma en les formes d’exhibició i contemplació de l’art; un conjunt de plataformes que s’adapten als nous temps i aprofiten l’avinentesa per arribar a més gent. 

 

Data de publicació: Divendres, 02 maig 2014
  • Comparteix