Tornar

Imatge de plaques solars

Canvis energètics a favor del clima

Un cicle de conferències al voltant de l’escalfament global i algunes mesures energètiques per frenar-lo.

Els dilluns, la Residència d’Investigadors, al cor del Raval, ofereix xerrades de divulgació per a tots els públics. És el cicle Dilluns de Ciència, que fins a mitjans de març està dedicat a presentar part de la recerca que s’està realitzant sobre el canvi climàtic i el seu impacte, i alguns avenços tecnològics en l’àmbit energètic orientats a frenar l’escalfament global.

Des de la invenció de la màquina de vapor, a mitjans del segle XVIII, fins l’actualitat, l’activitat humana s’ha fonamentat en la crema de combustibles d’origen orgànic que duien milions d’anys emmagatzemats al subsòl. Aquests combustibles fòssils, principalment carbó, petroli i gas, retenien una enorme quantitat de carboni fora de l’atmosfera que, al cremar-se de manera massiva des de la revolució industrial, han alliberat a l’atmosfera quantitats ingents de gasos d’efecte hivernacle (diòxid de carboni, principalment).

És l’augment d’aquests gasos a l’atmosfera el que en les darreres dècades han accentuat l’efecte hivernacle. Com a conseqüència, la temperatura mitjana global augmenta i els patrons climàtics de tot el món trontollen. Cada cop s’acumulem més evidències d’un canvi climàtic provocat per l’activitat dels éssers humans que, a més, s’accelera imparable.

La recerca científica i tecnològica cerca solucions per frenar aquest canvi. El cicle de conferències a la Residència d’Investigadors dona a conèixer diverses tecnologies, alternatives sostenibles per tal de combatre’l i també les seves dificultats. És el cas dels pros i els contres de l’energia fotovoltaica, mesures per a l’estalvi energètic, tecnologies per maximitzar l’eficiència energètica o per crear bateries amb major capacitat d’emmagatzematge. Cap d’aquestes mesures va sola ja que requereixen una elevada implicació social, econòmica i política. Serem capaços d’organitzar-nos i frenar l’escalfament? Descobriu-ho els dilluns a la tarda.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dijous, 31 Gener 2019
  • Comparteix