Tornar

Imatge de peixos

Canvis en els animals

Un cafè científic sobre l’evolució actual dels éssers que viuen en el medi aquàtic.

En el marc del cicle Un món canviant del programa de cafès científics que acull un cop al mes la Casa Orlandai, el dimecres 20 de febrer s’ha organitzat una sessió dedicada als peixos. Més concretament, a les evidències que la ciència està posant de relleu sobre els canvis que experimenten aquests animals front a un entorn de canvi global. La sessió anirà a càrrec del biòleg Lluís Tort.

El canvi està a la base de l’evolució dels éssers vius. Els canvis aleatoris que experimenten els gens d’un ésser viu (les anomenades mutacions) poden tenir un efecte a favor o en contra de la seva supervivència, segons si aquestes mutacions afavoreixen o dificulten l’adaptació de l’organisme a l’entorn. Aquest és el procés conegut com selecció natural que va proposar Charles Darwin amb la publicació de L’Origen de les espècies, ara fa 160 anys.

En el món d’avui, sotmès a un canvi global accelerat a causa de les activitats dels éssers humans, molta de la recerca en biologia i ecologia actuals se centra precisament en estudiar de quina manera els éssers vius evolucionen, s’adapten a les transformacions de l’entorn i en detectar si la seva adaptació comporta modificacions en el seu genoma. A la seva xerrada, Lluís Tort, del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, donarà a conèixer l’enorme diversitat dels peixos, un grup d’animals adaptats a un ampli ventall d’ambients molt diferents, i explicarà algunes de les modificacions que s’estan observant en la seva biologia, com a resposta al canvi global.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dijous, 14 Febrer 2019
  • Comparteix