Tornar

Imatge d'un estany d'alta muntanya

El canvi global, gravat als llacs de muntanya

Un cafè científic per comprendre com s’estudia la informació ambiental que amaguen els estanys remots als seus sediments.

Cada tercer dimecres de mes, la Casa Orlandai, al barri de Sarrià, organitza una trobada divulgativa amb un investigador o una investigadora, per conversar sobre la seva recerca en companyia d’una tassa de cafè. Durant l’hivern, les sessions d’aquests cafès científics estan dedicades a les transformacions a escala global que està experimentant el món a causa de l’acció humana. El 21 de febrer, l’ecòleg Jordi Catalán parlarà de com s’estudia aquest canvi global a partir dels llacs que hi ha a muntanyes com els Pirineus o de llocs remots i de difícil accés.

Els sediments que s’acumulen al fons dels llacs enregistren informació ambiental i a més ho fan de manera ordenada en el temps. Aquests sediments es dipositen any rere any, per rigorós ordre cronològic. Per altra banda, les propietats químiques i físiques d’aquest sediment, així com les restes d’origen biològic que s’hi acumulen, varien en funció de les condicions del seu entorn. A partir de tota aquesta informació, la ciència anomenada paleolimnologia permet estudiar l’evolució de variables ambientals al llarg del temps.

Els llacs remots i inaccessibles com els d’alta muntanya es mantenen al marge de les pertorbacions directes de l’activitat humana. Per aquest motiu, allò que observen els investigadors en llacs d’aquest tipus es deu amb major probabilitat a canvis a gran escala, com ara la contaminació regional o fins i tot global. En Jordi Catalan, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (el CREAF), conversarà amb el públic assistent al cafè científic sobre la recerca en aquest camp i donarà a conèixer per què aquests ambients lacustres són arxius valuosíssims de l’estat de salut del nostre planeta.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 13 Febrer 2018
  • Comparteix