Tornar

Cafès científics de primavera

Robots exploradors, robots humans, i màquines de llum per fer una ullada al que ha de venir, als propers Cafès Científics de la Casa Orlandai

La Fundació Ciència en Societat organitza a l'Associació Cultural Casa Orlandai un programa de xerrades en què un dimecres al mes, a les 19 h a la Sala Carme Karr de la Casa Orlandai (C/Jaume Piquet, 23 Barcelona), podreu assistir a un dels seus cafès científics, dissenyats per a què una persona experta en algun dels àmbits de la ciència condueixi una tertúlia d’una manera propera als assistents. 

Sabem que la ciència és el coneixement i la tecnologia, l’aplicació. Però, al seu torn, la tecnologia torna a ser una forma de mirar més enllà i aportar nou coneixement. Aquesta primavera els cafès científics abordaran tres línies de recerca, per acostar-nos a tres realitats molt diferents. Tres realitats que canviaran la forma com comprenem i com ens relacionem amb el món.

PROGRAMA: 

Dimecres 9 d’abril
Robots exploradors 
Jordi Torra, Departament d'Astronomia i Meteorologia, UB; Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
El desembre passat, va enlairar-se el satèl·lit de la Missió Gaia, una missió de l'ESA dirigida a produir el mapa 3D més exacte de la Via Làctia fins ara i que pot revolucionar l'astrofísica per la seva precisió. Què ens explicarà de la nostra galàxia? Com rebrem la informació de tant lluny?

Dimecres 21 de maig
Robots humans
Carme Torras, Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, CSIC
Els robots són entitats virtuals o mecàniques artificials que, per la seva aparença dóna la sensació que tinguin un propòsit propi. Alguns imiten, fins i tot, els humans. Com s’hi veuen? Com aprenen? Per què han de tenir autocontrol? Seguirem els humans essent humans en l’era dels robots?
 
Dimecres 11 de juny
Màquines de llum
Romain Quidant. ICFO (Institut Català de Fotònica)
La fotònica és la ciència de la llum i de les tecnologies basades en la llum. Des de fa més anys que no creiem, de Barcelona miren d’aplicar la llum per a fer accions que no haguéssim ni pensat: pinçar i moure elements microscòpics, per exemple. Però també moltes coses més. Quines? No ho podem ni imaginar! 

Més informació: Casa Orlandai

 

Data de publicació: Dimarts, 08 Abril 2014
  • Comparteix