Tornar

“Black is Beltza”: Gegants i racisme als EUA dels anys 60

10-12-2014 En una època en què els EUA viuen moments convulsos arran de les denúncies de tracte injust a la població negra en els tribunals d’aquest país, a Barcelona apareix un còmic creat, entre d’altres, pel músic Fermín Muguruza que recorda els enfrontaments racials que es vivien a la Nord-Amèrica dels anys 60 del segle passat.

 

Els pares de la “criatura”, un còmic titulat Black is Beltza (“beltza” significa “negre” en basc) són el músic i documentalista Fermín Muguruza, que va ser ànima de bandes de rock radical basc tan conegudes com Kortatu i Negu Gorriak, l’escriptor Harkaitz Cano i el dissenyador i il·lustrador Jorge Alderete.

Tots tres han convertit en còmic una història real: la d’una comparsa de gegants de Pamplona que és convidada a desfilar per la Cinquena Avinguda de Nova York l’any 1965. Però no tots els gegants podran desfilar, ja que les autoritats prohibiran la participació de dues de les figures pel fet que són negres...

Manex Unanue, un dels nois de Pamplona que duia un gegant negre queda decebut davant la postura dels seus companys de colla d’acceptar la prohibició i decideix no tornar a casa. I viatjant pels EUA viurà els disturbis racials d’aquells temps, coneixerà els artistes de The Factory i acabarà viatjant a Cuba i coneixent el Che Guevara.

Una passejada per la història recent del nostre món on es barregen realitat i ficció i no falten les aventures, les revolucions, les històries d’espionatge ni l’amor. L’edita Bang ediciones, una editorial barcelonina nascuda l’any 2004 i especialitzada en còmics d’autor. 

Si voleu més informació sobre Black is Beltza la trobareu a la pàgina web de Bang ediciones, que ven el llibre a un preu de 25 €

 

 

Data de publicació: Dimecres, 10 Desembre 2014
  • Comparteix