Tornar

Barcelona ja té el seu catàleg de ciència ciutadana

És l’única ciutat del món que impulsa aquesta disciplina des de l’ajuntament i ara en publica el primer catàleg, que recull la vintena de projectes que s’estan duent a terme.

La ciència ciutadana és un dels pilars de les ciutats laboratori, el nou paradigma d’urbs en què Barcelona busca el seu espai. “Cap ciutat al món ha trobat encara la fórmula concreta”, ha assegurat Inés Garriga, directora de Creativitat i Innovació de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), situació que permet a la capital catalana experimentar i promoure el seu model. “La ciutat laboratori és la que incorpora les diferents visions de la ciutadania. Que va més enllà de la ciutat intel·ligent i treballa per a les persones”, ha afegit.

Recerca, innovació, creativitat, experimentació són conceptes de les ciutats laboratori. Espais en què les disciplines conflueixen, el coneixement és obert, transversal, compartit, participatiu i a l’abast del ciutadà. Per aquest motiu l’ICUB ha estat l’àrea de l’Ajuntament de Barcelona des del qual s’està impulsant aquest model, i la ciència ciutadana hi juga un paper destacat.

“Vivim un procés brutal de transformació, en què el coneixement s’ha socialitzat, com a contingut i com a mètode”, ha indicat Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació. “La ciència ciutadana no és recerca científica amb voluntaris”, ha precisat Josep Perelló, coordinador de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona Laboratori (BCNLab), “sinó una manera de fer en què el ciutadà ha de tenir un paper actiu perquè la recerca sigui possible”.

A Barcelona la ciència ciutadana va començar a prendre forma i a definir-se l’any 2012. Va sorgir a les universitats però la ciutat l’ha fet seva, amb iniciatives com l’Oficina de Ciència Ciutadana de BCNLab. Des d’aquest espai s’aglutinen els projectes que universitats, museus i institucions cíviques duen a terme i pretén ser un pont entre els investigadors i els ciutadans-científics.

La publicació del catàleg respon a la voluntat de donar a conèixer en detall la vintena de projectes que funcionen sota els principis de la ciència ciutadana, per impulsar-ne la pràctica i animar la ciutadania a formar-ne part. S’han imprès mil exemplars del llibret, que es poden adquirir a la seu de l’ICUB, al palau de la Virreina, i també es poden descarregar des d’aquí.

Data de publicació: Dimecres, 06 maig 2015
  • Comparteix