Tornar

Autogestió

‘Autogestió’, nova exposició temporal de la Fundació Joan Miró

Un repàs de l’impacte de les pràctiques DIY en l’art contemporani.

En la dècada del 1960 va néixer una nova manera d’entendre la creació i difusió de l’obra artística, de notable impacte en diferents cercles d’artistes d’arreu del món. Era el conegut com a mètode DIY, sigles de do it yourself (fes-ho tu mateix), que proposava un control total de l’artista sobre la seva obra, no només en el moment de crear-la, sinó també a l’hora de difondre-la, recuperant-ne d’aquesta manera la gestió integral, en una decisió de clares connotacions polítiques contra l’establishment cultural.

Autogestió, la nova mostra temporal de la Fundació Joan Miró, comissariada per l’artista vallesà Antonio Ortega, proposa una mirada a la influència d’aquesta pràctica en les arts plàstiques dels darrers cinquanta anys. Alhora es planteja com una reflexió sobre la vigència actual del DIY, en un moment en què la crisi econòmica i institucional, així com l’abaratiment d’alguns costos de producció i difusió, semblen haver revifat aquesta aposta per la independència creativa. S’hi poden contemplar peces de pioners del procediment, com l’holandès Henk Peeters, el català Joan Hernández Pijuan, l’italià Michelangelo Pistoletto, la basca Esther Ferrer o la barcelonina Sílvia Gubern. S’hi inclouen, així mateix, obres d’artistes nascuts a la segona meitat del segle XX, que van sumar-se al mètode i que sovint encara l’apliquen, com el txec Jiri Kovanda, l’italià Cesare Pietroiusti o el francès François Curlet.

A partir del dia 25 de febrer, la Fundació ofereix cada dissabte al matí visites comentades a l’exposició, gratuïtes, incloses en el preu de l’entrada.

Més informació al web de la Fundació Miró.

Data de publicació: Dimecres, 15 Febrer 2017
  • Comparteix