Tornar

Imatge d'un escarabat

Artròpodes, els grans desconeguts

Un recorregut pel fascinant món del grup d’animals amb major nombre d’espècies, on s’inclouen tàxons com els insectes, els aràcnids, els crustacis o els centpeus.

Aquest mes de març, la visita temàtica a l’exposició de referència del Museu de Ciències Naturals està dedicada a les vitrines on s’exposen els artròpodes. La visita serà el diumenge 11 de març i anirà a càrrec de Berta Caballero, una de les conservadores d’invertebrats del museu.

En general la seva mida és petita, però això no els ha impedit adaptar-se a gairebé tots els ambients del món al llarg de l’evolució ni de diversificar-se fins al punt que avui, el dels artròpodes és el grup d’animals més divers, el que congrega un major nombre d’espècies. Avui se’n coneixen més d’un milió, molt per sobre de les 60.000 espècies de vertebrats que hem descobert. Tot i així, els artròpodes encara són uns animals molt desconeguts.

Vuit de cada deu espècies d’animals són artròpodes. Se’ls reconeix per presentar un exoesquelet, és a dir, un esquelet que els recobreix externament i que es composa de peces articulades que els permeten el moviment, com una armadura. N’hi ha que viuen en colònies organitzades jeràrquicament, com les formigues i les abelles, i n’hi ha que viuen en solitari. En trobem de terrestres i de marins; poden ser herbívors, carnívors, omnívors, detritívors; n’hi ha de voladors i d’excavadors; i els trobem arreu, a l’àrid desert, dins les nostres llars, sota el gel de l’Àrtic... Si ens parlen d’animals ens sol venir al cap la imatge d’un mamífer o d’un ocell, però aquests són minoria a la Terra; hauríem de pensar en un artròpode!

A la visita a les vitrines d’artròpodes, la Berta Caballero permetrà a les persones visitants descobrir aspectes sobre els trets més característics d’aquest grup, el seu comportament, l’enorme diversitat de formes i estratègies de vida, la funció que realitzen als ecosistemes i a què es deu el seu èxit evolutiu, entre moltes altres qüestions.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 06 març 2018
  • Comparteix