Tornar

Una de les obres d'Antoni Tapies que formen part de l'exposició

"Antoni Tàpies. Col·lecció 1966-1976" mostra l'aspecte més polític de l'artista

La realitat espanyola sota el franquisme és un dels temes de les obres d'Antoni Tàpies dels anys 60 i 70.

La Fundació Antoni Tàpies segueix repassant en un cicle d'exposicions les obres i etapes de l'artista i, fins al 16 d'octubre, s'atura en el període comprés entre el 1966 i el 1976. Moltes d'aquestes obres tenen un to marcadament polític, ja que Tàpies al·ludeix en les seves creacions a les condicions de vida a l'Espanya de Franco.

Tàpies, de fet, va tenir un paper actiu en algunes de les protestes més sonades contra la situació política d'aquells moments. Va participar, per exemple, a la cèlebre Caputxinada, a Sarrià, el 1966, i també a la tancada d'intel·lectuals i artistes a Montserrat del 1970 per protestar contra el consell de guerra que se seguia a Burgos contra militants d'ETA.

No és estrany, doncs, que els seves creacions artístiques (a la imatge Gran blanc amb llauna blava, 1972. (c) Fundació Antoni Tàpies, Barcelona / Vegap. De la fotografia: (c) Gasull Fotografia, 2016) seguissisin el fil de les seves conviccions polítiques, encara que no ho fessin sempre de manera directa, sinó mostrant, per exemple, una pila de plats que feien referència a la vida diària dels monjos fransciscans i al·ludien, així, a l'esmentada Caputxinada.

Aquestes obres feien servir sovint objectes senzills i fins i tot considerats pobres com  a punt de partida, ja que el moment artístic va coincidir amb l'eclosió del que es coneixia com arte povera a Europa i del postminimalisme als EUA.

Si voleu fer-vos una idea del que podreu veure visitant l'exposició, us recomanem que feu un cop d'ull a aquest vídeo i us carregueu de raons per veure una exposició que segur que us descobrirà aspectes de l'obra de Tàpies que potser no coneixíeu.

Data de publicació: Divendres, 12 Agost 2016
  • Comparteix