Tornar

Animals sagrats de l'antic Egipte

Quan els gats eren déus: els animals sagrats d’Egipte

El Museu Egipci de Barcelona presenta fins al 30 de setembre una exposició sobre bèsties i divinitat, acompanyada per un cicle de conferències

Molts animals eren sagrats a l’antic Egipte. Només hem de parar atenció a com eren alguns dels seus déus –Horus, amb cap de falcó, o Anubis, mig home mig gos– per confirmar que els faraons i els sacerdots egipcis es prenien molt seriosament la qualitat divina de les seves bèsties. Fins a tal punt arribava aquest respecte, que molts animals, en morir, eren momificats, especialment els gats. D’aquesta mena de restes arqueològiques en romanen moltes, i ara en podreu veure una tria molt particular al Museu Egipci de Barcelona.

L’exposició Animals sagrats de l’antic Egipte es va inaugurar el 22 de febrer i estarà oberta fins al 30 de setembre. Consisteix en una mostra de més de 70 peces originals, cedides per la Fundació Arqueològica Clos, la gran majoria de les quals s’han mantingut fins avui lluny de la mirada del gran públic, i que parlen d’aquesta connexió entre la religió i la natura. A l’exposició, per exemple, es pot observar un sarcòfag amb una mòmia d’ibis al seu interior o una estàtua de pedra del déu Horus.

Aquesta exposició, a més de mostrar objectes fins ara desconeguts excepte per als estudiosos, aspira a oferir una perspectiva profundament espiritual de l’Egipte dels faraons, donant claus de com eren els seus rituals i la vida quotidiana amb els animals, molts dels quals eren observats com una extensió de la realitat divina. La mostra es complementarà amb activitats infantils i un cicle de conferències a partir del maig, i fins al 28 de setembre, sobre temes com les mòmies d’animals, la relació entre els animals i la guerra, la percepció sagrada dels gats i les arrels d’aquesta interpretació divina de la vida animal a les valls del Nil. Pots obtenir més informació al web del Museu Egipci.

Data de publicació: Dimarts, 07 març 2017
  • Comparteix