Tornar

Imatge d'una persona que s'ofega al mar

Descobriments letals

Una xerrada sobre els successos macabres de la història de la ciència que no solen explicar-se als llibres.

Hi ha hagut persones que ho han donat tot per l’avenç de la ciència, fins i tot, la vida (la majoria sense voler-ho, que consti). I no n’han estat poques. El físic i divulgador Eugenio Manuel Fernández, autor de diversos llibres, presentarà nombrosos casos de vides científiques que per algun motiu o incident han estat interrompudes. Es tracta de casos que plasma en el seu assaig Eso no estaba en mi libro de historia de la ciencia. Ho farà el dissabte 16 de febrer en una xerrada al Centre Cívic Vil·la Urània.

El ponent recull exemples d’uns 150 investigadors i investigadores que es topar amb una mort sobtada, anticipada, violenta, accidental, traumàtica... No sol explicar-se, però la història de la ciència és plena d’enverinaments, malalties i infeccions letals, sobredosis, caigudes, execucions, suïcidis i fins i tot accidents inesperats a causa de fallades dels propis experiments de la recerca.

Antoine Lavosier, un dels pares de la química moderna, fou executat a la guillotina. La Premi Nobel de Química Marie Skłodowska Curie morí a causa d’una leucèmia que s’atribueix a haver estat exposada a la radiació de compostos radioactius, però el seu marit, Pierre Curie, se li avançà gairebé una trentena d’anys al ser atropellat per un carruatge de cavalls. El matemàtic Évariste Galois, republicà francès que fou acusat de sedició, traspassà als 20 anys a causa d’un tret. O l’estudiosa d’intoxicacions per metalls pesats Karen Wetterhahn va morir intoxicada per un compost de mercuri. Són alguns dels casos que poden sortir reflectits a la xerrada. Successos fatals que van acompanyats de molta ciència i divulgació.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 14 Febrer 2019
  • Comparteix