Tornar

Imatge de la mina de Montcada

Història del proveïment d’aigua des de la conca del Besòs

Un itinerari per les instal·lacions d’abastiment de recursos hídrics a Barcelona des de l’època romana fins l’actualitat.

La Casa de l’Aigua, dins del seu programa de divulgació del patrimoni hidràulic i industrial de la zona de Barcelona, organitza un itinerari des de Montcada i Reixac a Barcelona per conèixer l’evolució del subministrament d’aigua a la ciutat.

Es tracta d’una visita d’autor a càrrec de Manel Martín Pascual, del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, amb qui els participants podran visitar l’edifici del Reixagó, les mines de Montcada, recórrer un tram del Rec Comtal i acabar a l'estació elevadora de la Trinitat Vella, a la mateixa Casa de l’Aigua.

Fins el segle XIX, el Rec Comtal prenia aigua del riu Besòs a l’alçada de l’actual Montcada i la portava a Barcelona on s’utilitzava principalment per als regadius i per a la indústria de l’època (molins paperers i tèxtils, principalment). S’estima que aquesta canalització es construí fa uns mil anys com a evolució de l’antic aqüeducte romà que arribava fins Barcino.

Restes de totes aquestes construccions es conserven encara avui i es podran visitar a aquesta sortida, junt amb altres instal·lacions com el Reixagó, l’antiga mina de Montcada i l’estació elevadora, amb les quals, es va contribuir a suplir la cada cop major demanda de recursos hídrics d’una ciutat que creixia imparable.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 13 Juny 2017
  • Comparteix