Tornar

Agon!

‘Agon!’: competitivitat i esport a l’antiga Grècia

Una exposició al CaixaForum mostra com es canalitzaven les rivalitats a la societat grega clàssica, amb una selecció d’objectes cedits pel British Museum

En el grec antic, la paraula agon representa la competitivitat entre dues persones sota el concepte de l’honor. Quan hi ha una rivalitat, aquesta es pot canalitzar de manera bruta o neta, sense regles o amb elles, i en la cultura grega aquesta relació havia d’estar sempre sotmesa a uns certs principis de respecte envers el rival. En la vida civil, la rivalitat estava molt present en activitats com l’esport, on es mesuraven les habilitats, les forces i la velocitat dels atletes, i que donaven sempre un resultat just, ja que la competició es feia amb unes regles clares i en peu d’igualtat, tot sota aquesta autoritat moral de l’agon, que no només estava a l’esport, sinó també a la justícia, l’oratòria, la política i tota la vida civil. Tan important era que l’art en va donar fe, i durant segles els grecs van dedicar escultures i altres peces a la competició com una forma de vida. I ara, d’aquest fet se’n desprèn una exposició al CaixaForum, fins al 18 de febrer.

Es tracta d’una selecció d’escultures, monedes, peces decoratives, àmfores, joies i metalls que tenen representades imatges que donen fe de l’agon, ja sigui l’honor en la vida pública o en la competició esportiva, i que ha donat temporalment el British Museum, que compta amb una de les col·leccions més extenses d’art grec clàssic. A més, el CaixaForum complementarà l’exposició amb diverses activitats, com ara una conferència inaugural el 24 de novembre sobre la competició a Grècia, cafès tertúlia diaris i visites guiades.

Trobaràs més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 24 novembre 2017
  • Comparteix