Tornar

La performer vestida amb un vestit de LEDs

‘Ada.Ada.Ada’: Tecnologia i gènere al CCCB

Què tindran a veure les màquines computacionals, els programes informàtics i la matemàtica amb el gènere? Potser ho descobrireu si veniu el dissabte, 21 d’abril, al CCCB i veieu la performance de la dramaturga Zoe Philpott.

Zoe Philpott és una creadora d’històries interactives que treballa a Londres i que sovint utilitza la tecnologia per tal d’acostar als espectadors històries que, en les seves mans, adquireixen formes sorprenents.

Ho veurà qui assisteixi a la performance que protagonitza al CCCB i que, amb el títol d’Ada.Ada.Ada, ret homenatge a la figura d’Ada Augusta Byron King, més coneguda amb el nom d’Ada Lovelace. Aquesta dona excepcional va viure a la primera meitat del segle XIX. Què tindrà a veure ella amb la tecnologia? Tot.

I és que Ada Lovelace va ser matemàtica i física i va ser una col·laboradora essencial per a la feina del matemàtic Charles Babbage. Tots dos van crear, al segle XIX; una màquina capaç de resoldre… equacions diferencials! I va ser ella qui va crear el programa informàtic per a l’aparell.

Lovelace està considerada, doncs, l’autora del primer algoritme elaborat per a ser utilitzat per una màquina, que no és poc. Com explicar la seva història? Zoe Philpott ho fan de manera sorprenent: posant-se un vestit que sí, potser està dissenyat a la moda del segle XIX, però porta 4.400 llums LED que el connecten directament amb el segle XXI.

Una conferència, una peça teatral… Tot això és Ada.Ada.Ada, un muntatge escènic en el qual, ja ho veureu, el públic assistent té un paper destacat. I és que els espectadors i espectadores interactuaran amb Zoe Philpott i el seu espectacular vestit per convertir-se en un ordinador primitiu com el que va programar per primera vegada en la història Ada Lovelace.

Teniu curiositat? Doncs no us perdeu la representació barcelonina d’Ada.Ada.Ada però, abans, consulteu el web del CCCB.

Data de publicació: Dijous, 19 Abril 2018
  • Comparteix