Tornar

Imatge de HAL 9000

2001: una odissea científica

Un debat per analitzar la ciència i la tecnologia de la cèlebre pel·lícula d’Stanley Kubrick.

La meticulositat i el perfeccionisme són dos trets que van caracteritzar el treball de Stanley Kubrick, un crític cineasta que va saber mirar enrere amb obres mestres com Barry Lyndon o Espartaco, però que també es va avançar a la seva època amb l’obra mestra 2001: una odissea de l’espai. Precisament, aquella meticulositat de 2001 s’analitzarà des d’un punt de vista científic en una xerrada que l’associació Quadrívium conduirà el dilluns 25 de març al Centre Cívic Vil·la Urània. Un acte emmarcat en les activitats complementàries de l’exposició sobre Stanley Kubrick del CCCB.

Arthur C. Clarke va escriure el guió de 2001 a quatre mans amb Kubrick, a partir del relat The Sentinel que el reconegut autor de ciència-ficció havia publicat un parell de dècades abans. Ambdós van tenir molta cura en cenyir-se al màxim al coneixement científic i tecnològic de l’època, i per al rodatge, van comptar amb l’assessorament de diversos experts de la NASA. L’exploració del Sistema Solar, la força de la gravetat, la relativitat especial, l’espai-temps, la vida intel·ligent o la intel·ligència artificial queden reflectits a la pel·lícula de 1968.

Representants de Quadrívium, una entitat per a la divulgació científica, repassaran diverses escenes de la pel·lícula per analitzar aquells aspectes relacionats amb la física i amb el desenvolupament tecnològic. Els contrastaran amb el coneixement que avui tenim de l’Univers, mig segle després de la pel·lícula i gairebé 20 anys després de l’any en que es succeeix l’acció de la pel·lícula (el 2001). Una anàlisi científica que qüestionarà la veracitat d’alguns conceptes, però que mostrarà que molts dels que en aquella època eren ficció, avui són realitat.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimecres, 20 març 2019
  • Comparteix