Tornar

1700, un segle de col·lecció

Com es vivia fa 300 anys? Quins eren els interessos de la societat barcelonina i catalana als volts de 1700? Quina era la posició de Catalunya i la seva proposta política, econòmica i social davant l’Europa de l’època?

Per mirar de donar resposta a aquestes i d’altres preguntes, l’Ajuntament de Barcelona està publicant la col·lecció La ciutat del Born. Barcelona 1700.

Ahir, el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, el director de la col·lecció Albert Garcia Espuche i el coordinador del volum Política, economia i guerra. Barcelona 1700, Joaquim Albareda, van presentar un nou volum al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona. És el novè llibre de 12 exemplars que completen la col·lecció i que donen llum a un dels períodes més emblemàtics de la història de Catalunya.

Els darrers anys del SXVII i principis del XVIII, els esdeveniments històrics, polítics i socioeconòmics, i els fets relacionats amb els esdeveniments que es van produir el 1714, són alguns dels grans desconeguts de la nostra història. Per acostar, si no tot, gran part de com es vivia, i quina era l’organització i interessos de la societat d’aquella època, s’està editant la col·lecció La ciutat del Born. Barcelona 1700.
Aquesta aporta una visió molt propera a tothom, històrica i científica, que ajuda a  entendre la importància de tot l’entramat social en els esdeveniments al voltant del 1714 i el seu desenllaç. En aquest recorregut de 12 volums han participat 60 escriptors i historiadors, i en els propers mesos es publicaran els 3 volums que manquen fins a completar la col·lecció.   

Els títols que ja es poden trobar publicats són:

 

VOLUM I: Jocs, triquets i jugadors. Barcelona 1700  

La col·lecció “La Ciutat del Born. Barcelona 1700” analitza en profunditat el període de la història de Barcelona que abraça els segles XVI i XVII i l’inici del XVIII. Els hàbits de joc dels seus habitants són el tema d’aquest volum, que proporciona una nova llum sobre un seguit de qüestions (urbanes, polítiques, econòmiques, culturals...) que s’hi relacionen i que tenen una importància indiscutible en l’evolució de la ciutat.

VOLUM II: Jardins, jardineria i botànica Barcelona 1700  

Aquest nou volum de la col·lecció “La Ciutat del Born. Barcelona 1700” -dedicada a la història social, econòmica i cultural de la ciutat entre el segle XVI i l'inici del XVIII- tracta de la pràctica de la jardineria a partir de l'anàlisi d'un manuscrit inèdit del 1703, Cultura de jardins per governar perfectament las flors, arbres y plantas per la constel•lació de Barcelona; una anàlisi que, al seu torn, permet als autors aprofundir en un coneixement molt més general de la Barcelona d'aquell temps.

VOLUM III: Festes i celebracions Barcelona 1700  

Aquest volum es dedica a l'estudi de les festes i les celebracions que s'hi feien al llarg de l'any, de tota mena i en gran nombre -entre les quals un carnestoltes que era més important a Barcelona que enlloc-, estudi que és un punt de partida per dibuixar alguns dels trets definidors de la societat del moment.

VOLUM IV: Drogues, dolços i tabac Barcelona 1700  

El llibre explica com resultaven d'essencials els negocis i els productes dels adroguers tant per a la vida quotidiana com per a l'activitat econòmica. L'increment que es produeix en el consum de tabac, xocolata, cafè o aiguardent es vincula a qüestions essencials de l'economia i la política del període.


VOLUM V:
Dansa i música Barcelona 1700  

Aquest volum es dedica a la dansa i la música, que tenien un paper fonamental en la vida de la societat urbana de l’època i no eren uns simples acompanyaments prescindibles.


VOLUM VI:
Llengua i literatura Barcelona 1700  

El sisè volum de la col·lecció "Barcelona 1700" incideix en un dels aspectes essencials en la cultura catalana: la creació literària i la llengua comuna, parlada i escrita. El llibre aporta noves dades i reflexions que han d'ajudar a comprendre millor l'anomenat període de la "decadència" en la literatura i la llengua parlada i escrita pel gruix de la població durant els segles XVI, XVII i principis del segle XVIII.

VOLUM VII: Medicina i farmàcia Barcelona 1700  

Aquesta obra, la setena de la col·lecció,  aporta per primera vegada una visió global de la medicina i la farmàcia a la Barcelona del segle XVII i l'inici del XVIII. És també la primera ocasió en què s'analitzen el paper i les capacitats dels metges, apotecaris i cirurgians del període.

VOLUM VIII: Interiors domèstics Barcelona 1700  

Aquest volum recull l’estudi dels interiors de les cases barcelonines del segle XVII i l’inici del XVIII. La Barcelona del 1700 era una ciutat equiparable a moltes altres poblacions europees, que rebia de l’exterior influències, innovacions i modes, i que també gaudia d’espais propis de creació que la portaven a protagonitzar graus notables d’exportació.

VOLUM IX: Política, economia i guerra Barcelona 1700 

Novè volum de la col·lecció “Barcelona 1700” que ens trasllada a un moment polític i econòmic convuls i ens fa saber el què passava quan som molt a prop del tercer centenari de la derrota catalana de l’Onze de Setembre de 1714. Les aportacions dels autors permeten tenir una millor comprensió del context polític i econòmic en què es van produir la Guerra de Successió i els fets de 1714.
 

Data de publicació: Dimarts, 09 Abril 2013
  • Comparteix