Barcelona Cultura

Desxifrar el genoma humà ens ha obert les portes a una nova manera d’enfocar la medicina i el nostre benestar. D’uns tractaments generalitzats i invasius, estem passant a nous mètodes menys agressius, basats en la genètica, en millors tècniques quirúrguiques, en la regeneració de teixits. La nova manera d’entendre la salut també contempla aspectes com els hàbits de vida, les emocions o la influència de l’entorn. El gran desafiament de les properes dècades és aconseguir que patologies d’una complexitat enorme com el càncer o tan desconegudes com les malalties minoritàries es puguin guarir com qui avui supera una grip o un refredat.

LA MEDICINA DEL FUTUR JA ÉS AQUÍ
Taller, +15 anys
A càrrec de María José Barallobre, Roser Pinyol i Antonios Lioutas, BIOcomuniCA’T
Moltes malalties com el càncer o la diabetis es deuen a alteracions de la manera coms’expressen alguns gens. El microarray és una nova tecnologia molt útil per a l'anàlisi d'aquestes malalties. Vine a experimentar amb nosaltres! Coneix aquesta tècnica i la seva importància en la medicina personalitzada.
Dissabte: 11.05, 11.45 i 12.20 h

COM DESCOBRIM A UN CRIMINAL?
Taller-demostració, + 14 anys
A càrrec d’Ignacio Castrillon, Parc Científic de Barcelona (PCB)
A partir d’un pèl, d’una mostra de saliva o de pell es pot realitzar una anàlisi d’ADN per identificar a un possible criminal. Descobreix el procés amb què s’extreu l’ADN d’una mostra i com es fa la comparació entre diferents tipus per trobar el autor d'un crim.
Dissabte: 13, 13.25, 13.50 i 14.15 h

LA CIÈNCIA DEL FUTUR: REALITAT O FICCIÓ?
Circuït, +6 anys
A càrrec d’investigadors del Centre de Regulació Genòmica
La ciència d'avantguarda supera en molts casos la ficció. Parla de tu a tu amb els investigadors que ho fan possible a través d'un recorregut que et permetrà descobrir cap a on apunta la recerca genòmica del present i del futur.
Dissabte: 15.30-17.30 h

CONVERTEIX-TE EN PALEOANTROPÒLEG
Taller, + 14 anys
A càrrec de Salva Ferré, Eduscopi
Amb aquesta activitat ens convertirem en paleoantropòlegs i investigarem la relació entre un conjunt de cranis fossilitzats dels avantpassats dels humans, impresos en plàstic gràcies a la tecnologia de modelatge i impressió 3D.
Dissabte: 17.45 i 18.25

FABRIQUEM LA MOLÈCULA DE L’AMOR
Taller, 10-16 anys
A càrrec de Júlia Garcia i Jesús Herraiz, Institut de Recerca Biomèdica (IRB)
Participa en aquest taller on aprendràs què són les proteïnes i els pèptids, i com es formen. Després, construeix una molècula molt especial, la que està relacionada amb l'amor!
Dissabte: 19.05, 19.40 i 20.20 h

COM VIATJA LA SANG?
Taller, 5-12 anys
A càrrec de Mariona Graupera i Laia Muixí, Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)
Els camins que recorre la sang per dur els nutrients i l'oxigen a totes les cèl·lules del cos són laberíntics i trepidants! Construeix el mapa de “carreteres” del nostre cos i descobreix-los! Respon les preguntes que et llançarem i construeix el trencaclosques del sistema circulatori.
Diumenge: 11.05, 11.30 i 11.55 h

CONSTRUEIX UNA CÈL·LULA
Taller, 8-12 anys
A càrrec de Lorena González i Konstantin Slobodnyuk, Institut de Recerca Biomèdica (IRB)
Aprèn de forma amena i lúdica què és una cèl·lula, quins components té i quins tipus existeixen. Retalla les seves parts per construir un model de cèl·lula que després et podràs endur a casa.
Diumenge: 12.25 i 13.50 h

COM ES TRANSMET EL CÀNCER HEREDITARI EN FAMÍLIA?
Taller, +16 anys
A càrrec d’Estela Carrasco, Vall d’Hebron Institut d’Oncologia
Crea un arbre genealògic relacionat amb una malaltia oncològica i aprèn els aspectes en què t’has de fixar per esbrinar si en una família hi pot haver algun risc hereditari de càncer.
Diumenge: 13.05 i 14.25 h