Barcelona Cultura

Vivim en l’era de la informació. Aquesta es transmet amb major velocitat a mida que la capacitat de computació i d’emmagatzematge augmenten exponencialment, el què genera tota mena de reptes i qüestions ètiques. En tan sols 10 anys la quantitat de dades que genera la nostra activitat s’ha disparat a un ritme que demanda ordinadors i supercomputadors encara més potents. La promesa del futur en aquest camp cau en la computació quàntica.

FLOODUP!
Taller
A càrrec de Montserrat Llasat-Botija, Grup GAMA, Department de Física Aplicada,

UB Crea un mapa de l’impacte de les inundacions i d’altres riscos naturals del nostre territori mitjançant l'aplicació per a mòbil FloodUp. Descobreix també quins són els camins de l'aigua a la ciutat.

Ds. 11.20 i 13.45 h

Bpath: com et mous?
Ciència ciutadana
A càrrec d'Oleguer Segarra i Pol Colomer-Simón, Dribia, i Josep Perelló, OpenSystems (UB) 

Volem conèixer com 'has mogut per la Festa de la Ciència: on t'has aturat i per on t'39;has passejat. Baixa't la nostra App. A canvi tindràs un mapa únic que recordarà el teu pas per la festa.

Ds. 11, 12.05, 13.20, 14.35, 15.40, 16.50 h
Dg. 11.05, 12.30 i 13.40 h

NOSALTRES AL CIBERESPAI
Taller
A càrrec de la Mandarina de Newton

En un món tan digital és normal preguntar-se d’on surten les dades que avui ens inunden, què són ben bé, com poden donar-nos coneixement i quines són les conseqüències de cedir-les a llocs web i xarxes socials. Comprèn el món digital amb un experiment a temps real i participa en un debat sobre big data.

Ds. 12.25 h
Dg. 12.50 h

DESCOBRINT EL HIGGS
Taller
A càrrec de l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB)

Utilitza dades reals procedents de l’experiment ATLAS, del Gran Col·lisionador d’Hadrons que hi ha al CERN, i troba proves que indiquen la producció del bosó de Higgs. Fes-ho a través de l’app Agora, que et donarà accés a les dades de l’experiment i amb el programari HYPATHIA que et permetrà analitza-les dades i fer el teu descobriment.

Ds. 17.05 i 18.15 h

ALADIN LITE
Taller
A càrrec d'Eduard Masana, Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB)

El Centre de Dades de Estrasburg (CDS) és una referència imprescindible per als astrònoms professionals. Aquest centre recull un gran nombre de catàlegs astronòmics i en proporciona accés a través de diverses eines. Una d'aquestes eines és Aladin, que permet combinar i analitzar dades de catàlegs de forma visual. Existeix una versió reduïda d'aquesta eina, Aladin Lite (desenvolupada pel CDS), que es pot usar fàcilment des del telèfon mòbil i que ens permetrà explorar com es veu el cel amb diferents longituds d'ona, usant les dades de diversos catàlegs disponibles a través dels serveis del CDS. Visualitzarem diversos objectes interessants usant aquesta eina, i aprendrem quina informació en podem extreure amb cada tipus de dada.

Ds. 16.05 h

CRIPTOGRAFIA: encara penses que no tens res a amagar?
Taller
A càrrec de Jordi Delgado, Cryptoparty BCN, Departamet de Ciències de la Computació UPC

Potser has sentit parlar de la criptografia però no saps ben bé què és ni quina ciència s’amaga al darrere. Esbrina-ho i descobreix les conseqüències i l’importància del seu ús en la nostra vida.

Ds. 19.35 h
Dg. 11.25 h

RELOOP. LA TECNOLOGIA DARRERA EL MAPPING
Microxerrada.
A càrrec d'Onion Lab.

Volem saber com es fa un mapping interactiu?. Coneixem com funcionen les llums, els làsers o els sensors abans comenci l'espectacle?

Dissabte 21.10

CONCURS D’INFOGRAFIES
Concurs
A càrrec de Miquel Navarro, Mschools

Inspira’t en les teories de la Bauhaus (funció, forma, color...) i participa i crea la teva pròpia infografia. Si guanyes, el teu treball serà digitalitzat i constituirà la infografia oficial del desè aniversari de la Festa de la Ciència.

Dg. 14 h