Barcelona Cultura

OBSERVADORS DEL MAR A LA BARCELONETA

Mostreig de Plàstic 0 a la platja de la Barceloneta. 24 de novembre.

Alumnes de Primària de l’Escola Alexandre Galí de Barcelona recullen mostres de macroplàstic i microplàstic a la platja.


DIA DE LA CIÈNCIA CIUTADANA

Divendres 18 de novembre, Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart, de 10 a 18 h

Per tercer any consecutiu se celebra aquesta jornada en la que es donen cita els principals actors de la ciència ciutadana per posar en comú experiències, bones pràctiques, coneixements i reflexions.


RIU.NET AL BARÓ DE VIVER

Presentació dels resultats a veïns i familiars. 16 de novembre.
Presentació pública pel Dia de la Ciència Ciutadana. 18 de novembre.

Alumnes de l’Institut Doctor Puigvert i investigadors de RIU.net analitzen plegats les dades recollides al tram baix del riu Besòs i divulguen el seu estat ecològic.


CITI-SENSE-BCN A LA NOVA ESQUERRA DE L’EIXAMPLE

Mesura de la qualitat de l’aire. 10 de novembre.
Presentació del projecte amb motiu del Dia de la Ciència Ciutadana. 18 de novembre.

Alumnes de 2on d’ESO de l’Institut Ernest Lluch mesuren la qualitat de l’aire i pel Dia de la Ciència Ciutadana donen a conèixer la seva recerca i hipòtesi de partida.


MOSQUITO ALERT AL BON PASTOR

Taller de presentació i mostreig. 8 de novembre, de 19 a 21h, Centre Cívic Bon Pastor.

El veïnat del Bon Pastor coneix el mosquit tigre, els problemes que genera i utilitza l’aplicació per a mòbils del projecte per “caçar” exemplars pel seu barri.


BEE-PATH A LA MATERNITAT I SANT RAMON

Presentació del projecte al veïnat. 27 d’octubre, Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart”.
Sortida de mostreig. 3 de novembre, Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart”.

Veïnes del grup de gent gran es familiaritzen amb l’aplicació mòbil i generen dades dels patrons de mobilitat de les persones en l’entorn urbà.


CITI-SENSE- BCN A LA NOVA ESQUERRA DE L’EIXAMPLE

Presentació de Citi-Sense- Bcn a l’alumnat. 25 i 27 d’octubre

Científics de l’Institut de Salut Global de Barcelona ensenyen a l’alumnat de Tecnologia de segon d’ESO de l’Institut Ernest Lluch a mesurar la qualitat de l’aire amb sensors per a telèfons mòbils i a analitzar les dades.


OBSERVADORS DEL MAR A LA BARCELONETA

Tret de sortida de Plàstic 0 d’Observadors del Mar a les escoles. 20 d’octubre a l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

Alumnes de 6è de Primària de les escoles Mediterrània i Alexandre Galí emprenen la campanya de detecció i seguiment de residus plàstics a la platja de la Barceloneta. El tret de sortida el posa la presentació del projecte, la lectura de la Declaració de Lanzarote contra el plàstic a la mar per part de l’alumnat i la manifestació pública “La Barceloneta diu Plàstic 0”. 


FLORA URBANA I AL·LÈRGIES AL GUINARDÓ

Presentació de Flora Urbana i Al·lèrgies. 13 d’octubre, 19.30 al Centre Cívic Guinardó. 
Mostreig al barri. 15 d’octubre, de 10.30 a 12.30 h

De la mà d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, veïns i veïnes del barri aprenen a identificar les principals plantes que causen al·lèrgies, el període en què floreixen i alliberen el seu pol·len.


BEE-PATH A LA MATERNITAT I SANT RAMON

Gimcana de festa major “Investiguem les Corts”. 7 d’octubre, d’11 a 14h

Orientats per investigadors de la Universitat de Barcelona diversos col·lectius participen en l’estudi dels patrons de mobilitat de les persones i l’ús que es dóna als espais de barri mitjançant l’aplicació Bee-Path per a dispositius mòbils.


RIU.NET AL BARÓ DE VIVER

Presentació de RIU.net a l’alumnat. 30 de setembre
Mostreig al riu Besòs. 7 d’octubre

Estudiar les característiques d’un riu, del seu bosc de ribera i dels éssers que hi viuen dóna informació del seu estat ecològic. Científics de la Universitat de Barcelona ensenyen a l’alumnat de Tecnologia de segon d’ESO de l’Institut Doctor Puigvert a mesurar aquestes variables, a introduir-les a l’aplicació RIU.net i a divulgar les conclusions de la seva recerca.


OBSERVADORS DEL MAR A LA BARCELONETA

Presentació de Plàstic 0 d’Observadors del Mar al professorat. 28 de setembre al Centre Cívic Barceloneta
Sessió de formació per al professorat. 5 d’octubre al Centre Cívic Barceloneta

En el marc del programa Barceloneta Proa a la mar i de la mà de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), amb la col·laboració del Museu Marítim de Barcelona, diversos centres educatius del barri uneixen esforços per realitzar un seguiment periòdic de la presència de plàstics a la platja i emprendre accions ciutadanes per aturar aquest problema.