Barcelona Cultura

CIÈNCIA PER A TOTS ELS PÚBLICS AL PARC DE LA CIUTADELLA

El Festival Barcelona Ciència va arribar al seu punt àlgid amb la Festa de la Ciència, celebrada el 27 i 28 de maig i que enguany va aplegar més de 15.000 persones al Parc de la Ciutadella. Un ampli ventall d’activitats amb formats diversos i en un ambient festiu i familiar van permetre l’intercanvi de coneixements entre científics i ciutadans.

Les propostes van ser molt diverses, des de L’Illa del Tresor, una projecció immersiva sobre el paper cada cop més important de la biotecnologia i la genètica en l’avenç de la medicina, fins la representació teatral Katastrophe, a càrrec de l’Agrupación Señor Serrano, ambdues amb molt bona acollida.

Conèixer el sistema circulatori, descobrir reaccions químiques, provar una bicicleta de rodes quadrades o sortir a la caça del mosquit tigre per les immediacions del parc van ser altres de les més de 100 activitats programades amb les quals el públic de totes les edats va poder gaudir durant el cap de setmana.

D’aquesta manera la primera edició del Festival Barcelona Ciència arriba a la seva fi després de dues setmanes d’activitats l’objectiu de les quals era apropar la ciència a la ciutadania, fomentar la seva participació i crear noves sinèrgies.


BIOBLITZ AL PARC DE L’ORENETA

Dissabte 27 de maig es va organitzar la primera Bioblitz al Parc de l’Oreneta. Vuit experts i quaranta participants hi van buscar la biodiversitat. Matinar va permetre veure una fauna que més tard ja no és activa. Les dades provisionals donen l’observació de 158 espècies: 84 mamífers, 31 ocells, 92 vegetals, 17 líquens, 7 molses, 3 formigues; i sargantanes, carpes i la papallona de la col.

La Bioblitz de l’Oreneta era promoguda per entitats que estudien el Mapa Verd de Sarrià, i les dades van ser bolcades a la plataforma Natusfera. Una agradable i profitosa activitat de ciència ciutadana per conèixer el patrimoni natural del barri.

Mapa Verd de Sarrià
Natusfera


CIÈNCIA I CIUTADANIA ES RETROBEN AL MUSEU BLAU

El Museu Blau de Barcelona va ser l’escenari de la quarta edició del Dia de la Ciència Ciutadana, una iniciativa que va tenir molt bona acollida. La jornada, que va començar a les 9 del matí i es va allargar fins al vespre, va permetre conèixer de primera mà projectes en els quals la col·laboració dels ciutadans és cabdal.

La inauguració a càrrec d’Anna Omedes, directora del museu, i Oscar Abril Ascaso, director d’Innovació, Coneixement i Arts Visuals de l’ICUB, va donar pas a un seguit de tallers de dades i d’implicació ciutadana. Els projectes Open Data BCN i Mosquito Alert van ser dos dels més destacats del matí.

Després d’una pausa, va arribar el torn per conèixer iniciatives com Mapping for Change, a càrrec de María Alonso, i Medialab-Prado, amb David Gómez Abad, tot això abans de posar el punt i final amb un BioBlitzBCN sobre la biodiversitat, la participació ciutadana i la ciència per part de Dacha Atienza.


JORNADA ACTS217

El CCCB va acollir dilluns la primera jornada ACTS on es va posar de manifest la intersecció híbrida entre art, ciència, tecnologia i societat.

La jornada va comptar amb la participació de nombrosos experts en la matèria, els quals van donar a conèixer projectes com Després de la fi del món o xBarcelona. Les noves formes de convivència a partir de les crisis de la biosfera humana i la transformació del litoral barceloní també van tenir el seu espai.

Un debat obert entre els assistents i els ponents i la intervenció de dansa de Javier Martín van posar el punt i final a la primera edició.


4rt DIA DE LA CIÈNCIA CIUTADANA

Compartir experiències sobre l’ús de les dades en els projectes i bones pràctiques en relació a la implicació i la participació de diversos agents és l’objectiu d’enguany. 25 de maig al Museu Blau.

Els assistents podran conèixer de primera mà projectes com Mapping for Change, a càrrec de María Alonso; Media-Lab Prado, amb David Gómez Abad; i Open Data BCN per informar-se dels diferents projectes impulsats per Barcelona Ciència.

Cal inscripció prèvia.


FESTIVAL BARCELONA CIÈNCIA 2017

Onzena edició del Festival Barcelona Ciència per difondre el coneixement científic i els avenços tecnològics. Del 15 al 28 de maig.

Conferència inaugural de l’experta en planificació urbana i ambiental Isabelle Anguelovski el proper 17 de maig a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

Xerrades sobre actualitat científica en set bars de la ciutat en el marc del Pint of Science Festival, del 15 al 17 de maig.

Trobades entre investigadors i ciutadans en el BioblitzBCN, del 19 al 21 de maig al Jardí Botànic Històric i el 27 de maig al Parc de l’Oreneta.

El 22 de maig el CCCB acull la jornada ACTS, i el 25 de maig, el Museu Blau és l’escenari del 4rt Dia de la Ciència Ciutadana.

Més de cent activitats per posar punt i final al Festival amb la Festa de la Ciència, que se celebra els dies 27 i 28 de maig al Parc de la Ciutadella. 


CIÈNCIA ALS BARS? SÍ! ÉS EL FESTIVAL PINT OF SCIENCE

15-17 de maig en set bars de la ciutat: Alfa, Grizzly 72 Sports Bar, Blacklab Brewhouse, La Iguana, Bacanal Café, Mau Mau i Michael Collins

Aquest festival internacional proposa xerrades als bars sobre l’actualitat de la recerca científica amb els investigadors més punters, que comparteixen els seus coneixements en un ambient relaxat i distès.