Barcelona Cultura

Vint minuts són suficients per divulgar una o algunes idees i mantenir desperta l’atenció de l’audiència. Aquest és el temps de què disposen els ponents experts en les seves disciplines per transmetre als assistents una part del seu coneixement. 25 aproximacions tan diverses com el camí d’un fàrmac, els nous materials, mobilitat i salut a la ciutat, biorobots híbrids o biomimètica, per posar-te al dia de la recerca actual.
Conducció a càrrec de Mireia Nel·lo

DISSABTE


NO ESTEM SOLS!
A càrrec de Toni Gabaldón, Centre de Regulació Genòmica
Les persones tenim 10 vegades més bacteris que cèl·lules humanes. Fongs i altres microorganismes també conviuen en simbiosi amb el cos humà. Esbrina què hi fan, com ens afecten i què els afecta. Vine a descobrir el microbioma i la repercussió de la seva recerca en la salut humana.
Dissabte: 11.15 h

UN MÈTODE A TEMPS REAL PER AL CONTROL DE PRÒTESIS
A càrrec d’Hamid Reza amb el suport de Miquel Àngel Mañanas, Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB-UPC). Centre beneficiari del programa TECNIOspring (Marie Curie Actions) d’ACCIÓ-Generalitat de Catalunya
Coneix diferents mètodes de control muscular, un exemple de pròtesi i el mètode en línia per al seu control desenvolupat pel grup de recerca Bioart.
Dissabte: 11.45 h
*xerrada en anglès amb traducció consecutiva

ALEX NEXT
A càrrec de Gemma Giménez, Tecnatox. Centre beneficiari del programa TECNIOspring (Marie Curie Actions) d’ACCIÓ-Generalitat de Catalunya
El projecte AlexNext explora l’aplicació d’un dels darrers avenços en biologia molecular, l’anomenat Next Generation Sequencing, per a la vigilància de microalgues tòxiques. Què són aquestes microalgues? On es troben i quin risc plantegen? Coneix el seguiment que se’n fa i en què consisteix la nova tècnica d’AlexNext.
Dissabte: 12.15 h

ELS REPTES DELS NOUS MATERIALS
A càrrec d’Emilio Jiménez, Universitat Politècnica de Catalunya
Que són els nous materials? De què estan fets els objectes quotidians? Esbrina de quina manera els nous materials poden contribuir al reciclatge, a aprofitar les noves formes d'energia i a combatre el canvi climàtic.
Dissabte: 12.45 h

MOBILITAT I SALUT A LA CIUTAT DE BARCELONA
A càrrec d’Ione Ávila-Palencia, Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i Jaime Benevides Plataforma per a la Qualitat de l'Aire
La contaminació deguda al trànsit motoritzat a la ciutat afecta la nostra salut. Visualitza-la i coneix alguns hàbits per combatre aquest problema i, alhora, sentir-te millor. Coneix també algunes mesures locals, com la creació de zones verdes, que permetrien millorar la qualitat de vida dels ciutadans.
Dissabte: 13.15 h

PER QUÈ LA SALUT ÉS GLOBAL?
A càrrec d’Adelaida Sarukhan, Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)
Allò que passa a un remot racó del planeta es pot estendre o desplaçar i acabar afectant-nos. A què es deu? Passa més avui que abans? Esbrina com s’ho fan alguns virus, com l’Ebola o el del Zika, per acabar causant brots o epidèmies.
Dissabte: 13.45 h

EL CAMÍ D’UN FÀRMAC
A càrrec de Carlos Heras, Parc Científic de Barcelona (PCB)
Segueix les passes de l’elaboració d’un medicament, des de que és descobert a un laboratori fins que arriba a vendre’s a les farmàcies. Descobriràs que no és un camí curt ni senzill.
Dissabte: 14.15 h

COM ÉS UNA CÈL·LULA SOLAR?
A càrrec d’Enrique Pascual, Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)
A través de les plaques solars, transformem l’energia de la llum del sol en electricitat. Això es deu a l’anomenat efecte fotovoltaic i depèn del tipus de material de què estan fetes les cèl·lules solars de les plaques. Descobreix quins són i seran aquests materials i les seves propietats.
Dissabte 14.45 h

EL FRÀGIL EQUILIBRI DEL DESENVOLUPAMENT DE L’ESQUELET EN LARVES DE PEIXOS, ELS VERTEBRATS MÉS PETITS DEL PLANETA
A càrrec del Dr. Enric Gisbert, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)
Xerrada sobre els aspectes que afecten el correcte desenvolupament de larves de peixos i el seu impacte sobre la qualitat dels mateixos, tot dintre del context de que en el 2030 dues terceres parts del peix que menjarem provindran de l'aqüicultura i no de la pesca extractiva tradicional.
Dissabte: 15.50 h

L’AIGUA, FONT DE VIDA I DE SORPRESES
A càrrec de Jordi Fraxedas, Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2)
Les molècules d’aigua interaccionen entre si amb un enllaços que són els responsables de certes propietats que fan que aquest fluid sigui fonamental per a la vida a la Terra. Descobreix com s’estructura l’aigua gràcies a aquests enllaços, els quals li poden donar algunes propietats sorprenents.
Dissabte: 16.20 h

CAMINS DEL CEL: ELS ANTROPONÚVOLS DELS AVIONS
A càrrec de Jordi Mazón, Ciencia en Acción
De vegades, els avions deixen un rastre al seu pas que es manté de segons a hores. Això suscita tota mena de teories pseudocientífiques i de la conspiració, quan només són núvols formats per cristalls de gel. Descobreix i observa en directe com i per què es formen!
Dissabte: 16.50 h

BIOROBOTS HÍBRIDS: LA FUSIÓ DE TECNOLOGIA I VIDA
A càrrec de Rafael Mestre, Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)
A la natura existeixen “robots” minúsculs que realitzen funcions dins de les cèl·lules, en éssers vius com bacteris o fins i tot animals. Descobreix com podem utilitzar aquests robots naturals i combinar-los amb elements artificials, com nanopartículoes o microtubs, per crear biorobots híbrids, que combinen biologia i tecnologia.
Dissabte: 17.20 h

BIOMIMÈTICA: LA NATURA INSPIRA ELS MATERIALS DEL FUTUR
A càrrec de Miguel Ángel Moreno, Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2)
Els avenços tècnics de les darreres dècades i l'aparició de noves disciplines com la nanociència i la nanotecnologia obren la porta a nous materials inspirats en la natura i les propietats excepcionals del món nano. Coneix alguns d’aquests materials i el seu enorme potencial per a aplicacions futures.
Dissabte: 17.50 h

EFECTES DEL CANVI CLIMÀTIC SOBRE LA SALUT
A càrrec d’Èrica Martínez, Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)
Segons el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic, les persones grans i les de nivell socioeconòmic baix són qui més patirà els efectes de l’escalfament global, els quals seran majors en les grans ciutats. Coneix l’impacte sobre la salut que preveu l’informe i com pots contribuir a frenar-lo.
Dissabte: 18.20 h

JUGAR PER APRENDRE: LA IMPORTÀNCIA DEL JOC EN EL MÓN ANIMAL
Pol Llonc, Marina Salas, Camino García i Susana Le Brec, Servei de Nutrició i Benestar Animal (SNiBA-UAB). Centre beneficiari del programa TECNIOspring (Marie Curie Actions) d’ACCIÓ-Generalitat de Catalunya
El joc és un comportament molt important en humans... i en animals! El joc prepara als animals per enfrontar reptes i adaptar-se a l’entorn. Descobreix alguns exemples de joc en algunes especies per entendre com juguen els animals, perquè ho fan i quins beneficis els aporta.
Dissabte: 18.50 h

TECNOLOGIA PER APRENDRE MÚSICA
A càrrec de Rafael Ramírez, Grup de Recerca en Tecnologia Musical, UPF
El mètode tradicional per aprendre a tocar un instrument consisteix en classes curtes i puntuals i llargs períodes d’estudi a càrrec de l’alumne. El projecte TELMI pretén arribar a un nou paradigma on les tecnologies interactives i la retroalimentació augmentada aporten sistemes complementaris a l’aprenentatge musical tradicional.
Dissabte: 19.20 h

EL FUTUR NANO, CADA COP MÉS PROPER
A càrrec de Jordi Díaz, Nanodivulga UB i CCiTUB
Poc a poc, en tots els sectors apareixen productes i aplicacions basats en la nanotecnologia. El que semblava un futur probable comença a convertir-se en una realitat present. Què fa tan especial la nanotecnologia? Quines aplicacions presents i futures planteja? Està lliure de risc?
Dissabte: 19.50 h

CRISTALLS FOTÒNICS
Microxerrada, +15 anys
A càrrec de Cristiano Matricardi i Ana Begoña Buades, Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)
A quines estructures de la matèria anomenem cristalls òptics? Saps si existeixen a la natura? Quines propietats tenen? Esbrina-ho amb aquesta xerrada i descobreix la seva utilitat i les aplicacions que plantegen.
Dissabte 20.20h

DIUMENGE


LA BIOLOGIA DE SISTEMES I LA MEDICINA DE XARXES
A càrrec de Patrick Aloy, Institut de Recerca Biomèdica (IRB)
La biologia de xarxes i sistemes ofereix una forma nova d'abordar el descobriment de fàrmacs al contemplar, a més d’aspectes moleculars, l'entorn fisiològic de les proteïnes i els efectes de modificar-lo. Coneix algunes aplicacions d’aquestes disciplines en salut humana i l’impacte que poden tenir en malalties complexes com l’Alzheimer.

Diumenge: 11.10 h

ESQUIZOFRÈNIA: ON SOM?
A càrrec de Jordi Obiols, Xarxa Core en Salut Mental, UAB
Saps què és l’esquizofrènia? Fes un breu recorregut per la història d’aquesta malaltia fins arribar al moment actual i observa quines diferències hi ha entre l'esquizofrènia i altres trastorns com el bipolar. Coneix també els darrers avenços de la neurociència per entendre aquestes malalties.
Diumenge: 11.40 h

NANOBIOSENSORS: NANOTECNOLOGIA PER CUIDAR LA SALUT
A càrrec de Daniel Quesada, Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2)
Saps què són els biosensors? Esbrina en què consisteixen, com es poden emprar per ajudar-nos a controlar la salut i quins tipus hi ha. T’explicarem de quina manera la nanotecnologia pot contribuir a millorar-los, a crear-ne de nous i a ampliar les seves aplicacions.
Diumenge: 12.10 h

CREANT NANOPARTÍCULES PER A LA REGENERACIÓ DE TEIXITS
A càrrec d’Andrea Martín, Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)
El món de la nanociència ens brinda un nou enfocament de la medicina del futur, amb l'objectiu d'aconseguir teràpies més eficaces, amb menys efectes secundaris i més personalitzades. Coneix com es dissenyen nanopartícules per a la seva aplicació en medicina.
Diumenge: 12.40 h

COM ES CREEN LES XARXES DE VASOS SANGUINIS I CAPIL·LARS?
A càrrec d’Andrea Malandrino, Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)
Els vasos sanguinis proporcionen nutrients a les cèl·lules dels nostres òrgans i teixits. La seva formació és fonamental en biologia i també és important en el desenvolupament de tumors. Controlar-la pot ser significatiu per als tractaments. Descobreix com s'agrupen, s'estenen, connecten i col·laboren les cèl·lules per la microvasculatura.
Diumenge: 13.10 h

DESXIFRANT EL MICROBIOMA HUMÀ
A càrrec de Marc Noguera, Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa)
El microbioma és el conjunt de microorganismes que conviuen diàriament amb nosaltres. És essencial per a la nostra vida i, gràcies a la tecnologia, el podem desxifrar amb detall. Descobreix què és, com conviu amb nosaltres, com el podem estudiar i modificar per al nostre bé.
Diumenge: 13.40 h

QUÍMICA QUE IL·LUMINA
A càrrec de Fernando Bozoglian, Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)
Il·lumina’t amb aquesta introducció a les reaccions químiques, als processos i a aquells productes i compostos que emeten llum.
Diumenge: 14.10 h

BIOSENSORS PORTÀTILS A LA CARTA
Microxerrada, a partir de 16 anys
A càrrec d’Agostino Romero, Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)
La recerca en diferents camps ha permès el desenvolupament dels dispositius portàtils de detecció, com els rellotges o les polseres que mesuren el nostre pols, temperatura, etc. Coneix com es fan i com funcionen els biosensors flexibles que poden servir com a marcadors, per exemple, de glucosa o lactat.
Diumenge: 14.40 h