Barcelona Cultura

Investigadors, tecnòlegs, divulgadors i científics tenen la paraula, però no per gaire estona. Uns 20 minuts són suficients per abordar en profunditat la recerca de frontera, temes capdavanters, rellevants per a la societat o que han fet una destacada evolució en els darrers 10 anys. El canvi climàtic, la nanotecnologia, l’exploració de l’espai i la guerra contra el càncer o la malària en són alguns exemples.

LES VAQUES I EL CANVI CLIMÀTIC
Microxerrada
A càrrec de Pol Llonch, Servei de Nutrició i Benestar Animal, UAB

L'emissió de gasos d'efecte hivernacle és la principal causa de l’escalfament global. Els animals de granja són capaços de fabricar i emetre gasos d’aquest tipus. Coneix quin impacte poden tenir en el medi i endinsa’t a la recerca que s’està duent a terme per mitigar els seus efectes.

Ds. 11.05 h

NANOTECNOLOGIA: EL FUTUR JA ÉS AQUÍ
Microxerrada
A càrrec de Jordi Fraxedas, Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2)

La nanotecnologia no és ficció, ja és una realitat. Introdueix-te a la tecnologia d’allò més petit i coneix les seves aplicacions que ja existeixen en la nostra vida diària.

Ds. 11.35 h

MISSIÓ GAIA: LA VIA LÀCTIA A FONS
Microxerrada
A càrrec de Mercè Romero-Gómez, Institut de Ciències del Cosmos (IEEC-UB)

Viatja amb la sonda Gaia, a més d’un milió de kilòmetres de la Terra, per crear un mapa de mil milions d’estrelles de la Via Làctia, la nostra galàxia, i estudiar el seu origen i evolució.

Ds. 12.05 h

CÈL·LULES I RATOLINS PER ENTENDRE LES NOSTRES MALALTIES
Microxerrada
A càrrec de Mariona Graupera, Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)

La recerca biomèdica empra organismes model, com els ratolins, els quals permeten als investigadors aclarir molts aspectes de la nostra biologia i salut. Descobreix com els ratolins, així com cèl·lules aïllades, permeten entendre les patologies humanes, principalment el càncer.

Ds.12.35 h

UNA HISTÒRIA EN MOVIMENT
Microxerrada
A càrrec de Guillermo García, Institut de Neurociències (INc-UAB)

Un equip i una història. L'equip és un grup de científics. La història, la d'una persona sense mobilitat a les cames per un accident. Comencem als laboratoris de recerca bàsica buscant teràpies reparadores que després es traslladen als centres hospitalaris. Vine a veure com avança la història!

Ds. 13.05 h

TRENQUEM L'AIGUA
Microxerrada
A càrrec d’Ignacio Funes i Pablo Garrido, Institut Català d'Investigació Química (ICIQ)

Un químic computacional i un químic experimental s’uneixen per a explicar com es pot trencar la molècula de l’aigua (H2O) per a obtenir l’hidrogen (H2 )i fer-lo servir com a font d’energia. Assisteix al diàleg i descobreix la recerca de cadascun.

Ds. 13.35 h

SAL ALS RIUS, UN PROBLEMA DE CONTAMINACIÓ
Microxerrada
A càrrec de Miquel Cañedo, Universitat de Vic

La concentració de sal augmenta de manera alarmant als rius del planeta a causa de l’activitat humana. Coneix el seu impacte ecològic, econòmic i social, què s’està fent per prevenir-los i com es pot frenar aquest problema de cara al futur.

Ds. 14.05 h

A LA CERCA D’UNA TERÀPIA EFECTIVA CONTRA ELS SARCOMES
Microxerrada
A càrrec de Santiago Rello, Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)

Els sarcomes són un grup de càncers que s’originen al teixit conjuntiu del nostre cos. El càncer d’os n’és un exemple. Coneix les noves teràpies que s’estan desenvolupant actualment per tal de combatre’ls.

Ds. 15.45

CÈL·LULES IPS, UN AVENÇ EN MEDICINA REGENERATIVA
Microxerrada
A càrrec d’Olalla Iglesias, Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB)

Les cèl·lules mare pluripotents induïdes (iPSCs), descobertes el 2006 pel premi Nobel Shinya Yamanaka, tenen un gran potencial per al desenvolupament de noves teràpies en medicina. Vine a conèixer els futurs avenços en aquest camp.

Ds. 16.15

DADES OBERTES
Microxerrada
A càrrec de Marc Aguilar, i2CAT, Living Labs i Open 4 Citizens

Vine a conèixer el projecte Open4Citizens, per a la creació d'un laboratori ciutadà que proporcioni a tothom eines, habilitats i coneixements que els permetin fer un ús efectiu de les dades obertes

Ds. 16.45 h

CANVI CLIMÀTIC
A càrrec de Carme Llasat, Facultat de Física, UB

El canvi climàtic ha guanyat actualitat desprès de la Cimera de París (la COP21) i la publicació del 5è Informe del Canvi Climàtic. Indaga en els aspectes clau i els coneixements més recents sobre aquest fenòmen, les seves causes i conseqüències i posa’t al dia dels coneixement més actuals.

Ds 17.15 h

DES DE LA PILA A LA CEL·LA DE FLUX I EL NOU MODEL ENERGÈTIC
A càrrec de Daniel Rueda García, Institut de Nanociència i Nanotecnologia (iCN2)

Saps per què s’anomenen piles o bateries els dispositius d’emmagatzematge elèctric que utilitzem? Saps com funcionen? Esbrina-ho i descobreix quin és el dispositu d’emmagatzematge del futur i el model energètic que aquest farà possible.

Ds. 17.45 h

EXPLOSIONS A L’UNIVERS
Microxerrada
A càrrec de Nanda Rea, Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC)

L’Univers és l’escenari de fenòmens extremadament explosius i violents, com magnetars i supernoves, els quals poden generar ones gravitatòries. Esbrina com els detectem i mesurem des de la distància i quin és el seu efecte en el cosmos.

Ds. 18.15

XARXES ELÈCTRIQUES INTEL·LIGENTS I EFICIENTS
Microxerrada
A càrrec de Carles Anton Haro, Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC)

En el futur, les xarxes elècrtiques intel·ligents permetran millorar l'eficiència energètica i facilitar el desplegament del vehicle elèctric. Descobreix l’avantatge vers les xarxes elèctriques actuals i alguns exemples de com afrontar els reptes tecnològics que plantegen.

Ds. 18.45 h

ONES GRAVITATÒRIES
A càrrec del Jordi Miralda, Facultat de Física, UB

Una de les fites recents més destacades de l’astrofísica ha estat la detecció directa d’ones gravitatòries generades per la fusió de dos forats negres en un de sol. Descobreix com s'ha aconseguit i per què ha estat tan difícil detectar aquest tipus d’ones.

DS. 19.15 h

QUÈ UNEIX LA FÍSICA I LA BIOLOGIA
A càrrec de Marta Ibañes, Facultat de Física, UB

La biofísica és una disciplina que estudia aspectes físics implicats en processos que tenen lloc en els ésser vius. Coneix les seves línies de recerca i els temes més actuals d’aquest camp.

Ds. 19:45 h

LA TECNOLOGIA I LA CIÈNCIA PER L’APRENENTATGE MUSICAL
A càrrec de Rafael Ramirez, Universitat Pompeu Fabra

Dissabte 20.20 h

LA NIT DEL LLENÇAMENT DEL SATÈL·LIT SMOS DE LA ESA
Audiovisual i demostració
A càrrec de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona, UPC

SMOS és un satèl·lit de l’Agència Espacial Europea que mesura l’humitat de la superfície terrestre i la salinitat marina. Descobreix com fou llançat, com recull dades i com es processen. I aprèn a veure satèl·lits amb telescopi o a ull nu.

Dissabte de 21 a 23 h

DIUMENGE

COM PODEM EDUCAR EL PENSAMENT CIENTÍFIC AVUI?
Microxerrada
A càrrec de Xavi Geis, Escola Pública de Rellinars i programa Magnet de la Fundació Bofill

Com es treballa la ciència a l'aula? Quina experiència ens ha donat el projecte Magnet, Aliances per a l’Èxit Educatiu? Descobreix una nova mirada de les escoles cap a l'educació científica.

Dg. 11.05 h

RESISTÈNCIA ALS ANTIBIÒTICS: L’AMENAÇA FANTASMA
Microxerrada
A càrrec d’Ignasi Roca, Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)

Els bacteris desenvolupen resistències que els fan immunes als antibiòtics. Aquest fet representa una amenaça per la nostra salut. Coneix la recerca que s’està fent en aquesta línia per tal de frenar el problema.

Dg. 11.35 h

CATALUNYA, TERRA DE LLEGUMS
Microxerrada
A càrrec d’Ana Rivera Pinzano, Fundació Miquel Agustí i Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, UPC

Amb motiu de l’Any Internacional dels Llegums, la FAO està duent a terme una gran campanya d'informació per posar de relleu el valor d'aquest tipus d'aliment. Descobreix la gran diversitat de varietats de llegums a Catalunya, amb les que treballem fa més de 20 anys.

Dg. 12.05

L’EVOLUCIÓ DE LES PLANTES JUNT A VIRUS I HUMANS
Microxerrada
A càrrec de Montserrat Martín, Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)

Des del Neolític, els humans seleccionem els caràcters de les plantes que més ens interessen. Les d’avui són molt diferents als seus ancestres silvestres. Coneix la història de la biotecnologia i com les plantes han evolucionat junt amb virus, bons i dolents, i altres microorganismes.

Dg. 12.35 h

NANOTECNOLOGIA, UNA NOVA ARMA CONTRA LA MALÀRIA
Microxerrada
A càrrec d’Elena Lantero, Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)

Sigues espectador de primera línia d’un combat constant entre la medicina i el Plasmòdium, el paràsit que causa la malària. Recorre amb nosaltres la història d'aquesta malaltia i coneix quins eren els tractaments d’abans, l'estat actual de la recerca i l’us de la nanotecnologia en aquesta batalla.

Dg. 13.05 h

ARQUEOZOOLOGIA PER RESPONDRE PREGUNTES BESTIALS
Microxerrada
A càrrec de Lídia Colominas, Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC)

Saps què és l’arqueozoologia? Esbrina-ho en aquesta xerrada i coneix també com ha evolucionat en els últims 10 anys gràcies a la incorporació de la química i de la biologia molecular als seus estudis.

Dg. 13.35 h

UN CANVI DE PARADIGMA DE LA GENÈTICA DEL CÀNCER
Microxerrada
A càrrec d’Estela Carrasco, Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO)

La identificació i maneig mèdic de famílies amb una predisposició hereditària al càncer ha evolucionat enormement en els darrers 10 anys. Coneix els darrers avenços en tècniques de diagnòstic i estudis genètics que estan canviant el paradigma de la genètica del càncer.

Dg. 14.05 h

VIATJA REALMENT LA LLUM A LA VELOCITAT DE LA LLUM?
Microxerrada
A càrrec de Leyre Nogués Marcén, Institut de Física d’Altes Energies (IFAE)

Has sentit parlar mai de la gravetat quàntica? Esbrina de què es tracta i com es pot descobrin mitjançant la llum que detecten un tipus de telescopis anomenats Cherenkov.

Dg. 14.35 h