Barcelona Cultura

Les espècies evolucionen com a resposta a un entorn canviant, però davant de canvis massa ràpids, no tenen temps a adaptar-se. Quan això passa, desapareixen espècies, es perden hábitats i l’equilibri ecològic trontolla. Des del segle passat estem vivint un d’aquests episodis on els principals responsables som els humans. El canvi climàtic, la contaminació, l’explotació de recursos o l’urbanisme són exemples de la profunda alteració de l’entorn gràcies a la nostra activitat. La bona notícia és que ara disposem del coneixement i la tecnologia per aturar aquesta transformació. Aconseguir-ho és un gran desafiament científic i, alhora, un deure que compromet a tota la societat.

QUAN EL MAR ES TORNA MÉS ÀCID
Taller, +8 anys
A càrrec d’Estel Homs, Funbrain
L’estil de vida actual de la humanitat ha provocat un augment dels gasos d'efecte hivernacle. El mar absorbeix bona pard d’aquests gasos, l’aigua esdevé més àcida i la vida marina en pateix les conseqüències. Observa i experimenta què canvia en el mar quan l’aigua s’acidifica.
Dissabte: 11.05 i 12.35 h

OCEANS EN MOVIMENT
Taller-xerrada, +9 anys
Carine Simon, Paola Castellanos, Ignasi Vallès, Marta Masdeu i Josep-Lluís Pelegrí, Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC)
La física relacionada amb l'oceà juga un paper fonamental en la regulació del clima i en l'alimentació dels essers marins. Amb experiments visuals, estètics i explosius, capbussa’t a l’oceà i coneix característiques com la pressió, la temperatura o la densitat que determinen els moviments de l’aigua.
Dissabte: 11.55 i 13.25 h

SEADANCE: MANTÉN EL RITME DE L'ECOSISTEMA MARÍ
Joc, +10 anys
A càrrec d’Esther Garcés, Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i La Ciència al Teu Món
Balla amb la música de la instal·lació interactiva SeaDance i entén com funciona el nostre ecosistema costaner, quines espècies hi viuen, com les accions humanes poden alterar el seu equilibri i la importància dels projectes de recerca.
Dissabte: 14.30, 14.50, 17.30 i 17.50 h

BARCELONA, UNA HISTÒRIA DE FA 6000 ANYS
Taller, per a totes les edats
A càrrec de Juan Francisco Gibaja, Institució Milà i Fontanals (IMF-CSIC) i La Ciència al Teu Món
Viatja en el temps i furga en el passat, en la Barcelona neolítica de fa 6000 anys. Descobreix la història i el patrimoni cultural d'un dels barris amb més activitat i dinamisme, el Raval, i coneix les costums i el dia a dia dels teus avantpassats de la Prehistòria.
Dissabte: 15.10, 15.30, 15.50 h

MELANOGASTER CATCH THE FLY
Taller, +12 anys
A càrrec de Josefa González, Institut de Biologia Evolutiva (IBE) i La Ciència al Teu Món
Saps què és un organisme model? Coneixes la Drosophila melanogaster, la mosca de la fruita? Troba la resposta a preguntes com aquestes de manera interactiva i esbrina per què un animal tan petit com la mosca de la fruita pot ser tan gran per a la ciència.
Dissabte: 16.10, 16.30, 16.50 i 17.10 h

QUÈ PASSA AL SÒL QUAN PLOU?
Taller, +6 anys
A càrrec de Patrícia Homs, L’Aresta Cooperativa
Experimenta amb mostres de sòls diferents i descobreix les propietats de cada cas i què passa a cadascun d’ells durant els episodis de pluja.
Dissabte: 18.20 i 20.05 h

A LA RECERCA DE DADES PER FER BIOARQUEOLOGIA
Taller, 8-16 anys
A càrrec de Santi Riera i Carme Miró, Servei d’Arqueologia de Barcelona i i el Born Centre de Cultura i Memòria
El pol·len, les llavors i els carbons són elements biològics que amaguen informació del passat. El seu estudi fa possible la bioarqueologia. Converteix-te en un bioarqueòleg separant aquests elements de la terra amb un sedàs i contemplant-los i identificant-los a la lupa.
Dissabte: 19.15 h

A LA BIODIVERSITAT HI HA LES PLANTES DEL FUTUR
Taller, +10 anys
A càrrec de Montse Martín, Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)
L’ADN conté la informació que fa que cada ésser viu tingui les seves pròpies característiques. Aquesta diversitat permet seleccionar les plantes més productives o que millor s’adapten a l’entorn. Experimenta amb la variabilitat genètica, com es manifesta la informació dels gens i coneix les seves aplicacions.
Diumenge: 11.10, 11.35, 12 i 12.25 h

FEM LA MOTXILLA!
Taller, +8 anys
A càrrec de Montse Olmeda i Anna Grau, Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
S'ha descobert una nova illa a la Mediterrània. Ara és el moment d'explorar-la per conèixer la seva biodiversitat! Com pots fer-ho? Quins instruments t’has d’endur? Com ens hem d'organitzar? Hi descobrirem espècies noves? Et proposem quatre reptes per trobar la resposta d’aquestes preguntes.
Diumenge: 13.10 h

UN HÀBITAT AL TEU BALCÓ
Taller, +7 anys
A càrrec de Montse Olmeda i Anna Grau, Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Crea un entorn favorable per als insectes que viuen al teu barri. Construeix un hotel d’insectes pol·linitzadors per contribuir a mantenir la biodiversitat que ens envolta i perquè coneguis la seva importància.
Diumenge: 14.10 h