Barcelona Cultura

Les teràpies basades en la genètica de la persona, la medicina regenerativa i la neurociència són algunes de les disciplines que segurament han avançat més des de fa 10 anys. Avui, molts diagnòstics passen per entendre el que diuen els nostres gens; la regeneració d’òrgans i teixits a partir de cèl·lules del mateix pacients és cada cop més propera; i gràcies a la unió de disciplines tan diverses com la biologia, l’enginyeria, la física o la computació, estem avançant en l’enteniment del nostre òrgan més complex i desconegut: el cervell.

HABITACIÓ D'AMES I ALTRES IL·LUSIONS ÒPTIQUES
Instal·lació permanent
CosmoCaixa, Obra Social “La Caixa”

Les il·lusions òptiques enganyen el nostre cervell de manera que aquest interpreta incorrectament la realitat. Sorprèn-te amb aquests fenòmens i comprèn les limitacions del nostre sentit de la vista així com del funcionament del cervell

Ds. d’11 a 21 h
Dg d’11 a 15 h

TAN RÀPID COM TER STEGEN
Taller
A càrrec de Guillermo Garcia i Roser Bastida, Institut de Neurociències (INc-UAB)

Ter Stegen és un porteràs. Des que xuten la pilota fins que es llença per aturar-la no passa ni un segon. Zaaas! Deu tenir un temps de reacció rapidíssim. I tu? Quin temps de reacció tens?

Ds. 11.05 i 12.20 h

DESCOBRINT NOUS FÀRMACS CONTRA L’OBSESITAT
Taller
A càrrec d’Ignacio Castrillón, de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB)

Després d’una breu introducció, troba els compostos que posen en marxa una proteïna implicada amb la diabetis tipus II i l’obesitat, observa al microscopi cèl·lules d’una persona sana i d’una persona malalta, i participa en un petit experiment.

Ds. 11.55, 13.05 i 14.20 i 14.45 h

QUÈ ÉS LA MALÀRIA?
Taller
A càrrec de Selena Alonso i Marta Cova, Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)

Segueix el cicle de vida del paràsit de mosquits i d’humans que causa la malària i descobreix les diferents estratègies per eradicar aquesta malaltia.

Ds. 13.30 h

FES SERVIR EL CAP
Taller
A càrrec de Nusos, Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)

A partir de la utilització de rèpliques dels principals cranis d’homínids, endisa’t en un tema tant apassionant com és l’evolució de la nostra espècie des dels nostres avantpassats.

Ds. 16.10 i 17.55 h

FITES DE L’EVOLUCIÓ HUMANA
Demostració
A càrrec de Lluís Batista, de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES)

Viatja al passat dels Homo sapiens. Descobreix com vivien els humans i la fauna prehistòrics, i les sis fites de la nostra evolució que ens han fet com som: el bipedisme, la creació d'eines de pedra, el descobriment del foc, la comunicació parlada, l'autoconsciència i l'inici de l'art.

Ds. 17 i 18.45 h

TRAIL MAKING I LA TORRE DE HANOI
Taller
A càrrec de l’Institut de Neurociències, Facultat de Psicologia, UB

Posa a prova el teu cervell. Mesura la teva rapidesa en processar dades i coneix com les proves que et proposem donen informació precisa de com funcionen certes àrees cerebrals i permeten detectar alteracions molt abans de que es puguin visualitzar amb tècniques de neuroimatge.

Ds. 19.40 h

ENGANYA AL TEU CERVELL
Taller
A càrrec de l’Institut de Neurociències, Facultat de Psicologia, UB

La realitat virtual permet tractar trastorns com ara les fòbies, desordres alimentaris o la fibromiàlgia. Comprova com un programa informàtic que genera imatges en 3D pot generar en els individus les mateixes reaccions físiques, psicològiques, emocionals i conductuals que experimentem davant d’estímuls reals.

Ds. 20.25 h

FÍSICA DE L'ACTIVITAT FÍSICA
Demostració
A càrrec de Josep Maria Padullés i Joan Aureli Cadefau, Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC)

Coneix com ha avançat el món de l'esport gràcies a la tecnologia .T’ho explicarem amb l’ús d’aparells per a mesurar força, potencia i veolcitat, com ara radars, màquines inercials i dinamòmetres. Descobreix també com s’apliquen aquests instruments per a l’entrenament d'astronautes i altres profesisons.

Dg. d’11 a 15 h