Barcelona Cultura

L’òrgan més sofisticat i desconegut del nostre cos, el cervell, amaga una complexitat equiparable, si no superior, a la de l’univers sencer. Arribar a comprendre’l és probablement un dels principals desafiaments de la ciència i, junt amb l’avenç de la biomedicina, esdevé la principal esperança per combatre els trastorns de la conducta, la depressió, les patologies neurodegeneratives i la malaltia mental, en general. En una societat on les persones cada cop viuen més anys, l’envelliment planteja un escenari d’augment de tots aquests problemes. En aquest escenari, la neurociència haurà de jugar un paper clau.

 

TRAIL MAKING I LA TORRE DE HANOI
Taller, +13 anys
A càrrec de David Gallardo-Pujol, Facultat de Psicologia, UB

Posa a prova el teu cervell i les teves capacitats neuropsicològiques amb el joc de Les Torres de Hanoi i el test TMT (Trail Making Test)

Dissabte: 11, 11.30, i 12 h

ENGANYA AL TEU CERVELL
Demostració, +12 anys
A càrrec de David Gallardo-Pujol, Facultat de Psicologia, UB

Vols d’experimentar de quina manera una muntanya russa virtual et pot fer perdre l’equilibri? Vine a la demostració que farem amb les ulleres de realitat virtual i ho podràs viure en primera persona!

Dissabte: 12.30, 13, 13.30 i 14 h

ESTUDIAR EL CERVELL AMB REALITAT VIRTUAL I EINES 3D
Demostració, +16 anys
A càrrec de Pedro Omeda i Anna Maura, Synthetic Perceptive, Emotive and Cognitive Systems group (SPECS-UPF)

BrainX3 mostra com l'estudi del cervell no es redueix només a l'anatomia i a la microscòpia. Endinsa’t a la neurociència actual i descobreix el seu vessant multidisciplinari on recorre a disciplines com l'enginyeria, la computació o la física, i fins i tot utilitza eines virtuals, interactives i jocs.

Dissabte: 14.50 i 17.30 h

REHABILITACIÓ DEL CERVELL DESPRÉS D’UNA LESIÓ CEREBRAL
Demostració, +15 anys
A càrrec Belen Rubio, Martina Maier i Anna Mura, Synthetic Perceptive, Emotive and Cognitive Systems group (SPECS-UPF)

L’anomenat Rehabilitation Gaming System és una eina de realitat virtual per a rehabilitar l’activitat motora dels braços després d’una lesió cerebral. Un sistema d’entrenament basat en el joc, el moviment i l’observació. Descobreix-lo!

Dissabte: 15.45 i 18.20 h

ROBOTS BIOMIMÈTICS PER ENTENDRE LA NOSTRA CONDUCTA
Demostració, +6 anys
A càrrec de Maria Blancas, Alex Escuredo i Anna Mura, Synthetic Perceptive, Emotive and Cognitive Systems group (SPECS-UPF)

Gràcies a la robòtica podem estudiar alguns processos del funcionament del cervell, com l'aprenentatge. Descobreix el món de la robòtica biomimètica amb uns quants exemples i amb els robots Nao i CodiBot amb què s'estudien aspectes del nostre comportament.

Dissabte: 16.40 i 19.10 h

ESCOLA DE ROCK – CONCERT BINAURAL
Instal·lació i concert, per a totes les edats
A càrrec de Xavi Saucedo, Bit Lab Cultural

Viu una experiència sonora tridimensional amb la tecnologia binaural. Aquest sistema d’enregistrament ofereix un escenari on el so es captura i es reprodueix segons la posició dels intèrprets en l’espai. I l’espectador pot escoltar els canvis deguts al moviment en temps real. Posa’t els auriculars i gaudeix de l’espectacle!

Dissabte: 20.20, 21.05 i 21.50 h

EXPLORANT EL SENTIT DEL TACTE
Taller, +6 anys
Emma Mirabent, Àlex Gella, Joan Jiménez i Roser Bastida, Institut de Neurociències (INc-UAB)

Gràcies als receptors de la nostra pell, notem la suavitat del pèl d’un gat o la rugositat d’una llima. Però la precisió no és la mateixa a les diferents parts del cos. Troba les àrees del teu cos més sensibles al tacte a través d'un curiós experiment.

Diumenge: 11, 11.35, 13.55 i 14.30h

NEUROCOACHING; DISCERE, ERGO VIVERE
Microxerrada, +16 anys
A càrrec d’Alfredo Miñano, Institut de Neurociències (INc-UAB)

Com ens comportem, com ens motivem, com aprenem o com ens emocionem, són algunes de les preguntes a les que volem donar resposta entenent com funciona el nostre cervell. Esbrina com podem treure el màxim profit d'aquests coneixements per gaudir de la vida.

Diumenge: 12.20 h

L’ELEGÀNCIA DEL CUC
Microxerrada, +16 anys
A càrrec d’Esther Dalfó, Institut de Neurociències (INc-UAB)

Cada cop vivim més anys i patim més les malalties lligades a l’envelliment. Et presentem el Caenorhabditis elegans, un cuc ideal per estudiar aquestes malalties. És un organisme model molt senzill però que permet investigar processos molt complexos associats a malalties neurodegeneratives. Vine i coneix-lo!

Diumenge: 13.05 h