Barcelona Cultura

El paradigma científic està canviant. La idea de l’investigador solitari, tancat dins del seu laboratori i dels seus pensaments és cada cop més una imatge del passat. Avui, la recerca avança en equips de persones de diverses disciplines i en força casos, surt de l’àmbit acadèmic per cercar la col·laboració de la ciutadania. És l’anomenada ciència ciutadana, una tendència que cada cop implica a més persones no especialitzades a participar en la recerca.

UN SISTEMA SOLAR A SANTA PERPÈTUA DE MOGODA
MIcroxerrada, + 10 anys
A càrrec de Josep Maria Guiu, Institut Rovira Forns de Santa Perpètua de Mogoda
Hem construït un Sistema Solar a escala 1:5.000.000.000 amb la participació de l’alumnat d’ESO. El Sol està situat a l’entrada de l’institut i els planetes, distribuïts per tot el municipi, són localitzables amb l’aplicació per a mòbil Geocaching. Coneix el projecte i participa-hi activament.
Dissabte: 11.40 h

SCIENCE SHOPS
Microxerrada, +16 anys
A càrrec de Leonardo de la Torre, Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)
Durant la dècada dels 70, van sorgir a Holanda les science shops, oficines vinculades a la universitat per establir un contacte directe entre ciència i ciutadania. Coneix el seu impacte i com el projecte InSPIRES vol fer evolucionar aquest concepte i millorar la comunicació entre recerca i societat.
Dissabte: 12.20 h

SACA LA LENGUA
Demostració, +7 anys
A càrrec de Nùria Andreu, Luca Cozzuto i Elisabetta Broglio, Centre de Regulació Genòmica (CRG)
El projecte Saca La Lengua vol desxifrar el microbioma oral de les persones i relacionar-lo amb l’ambient i els hàbits de vida. Esbrina com s'extreu l’ADN de la saliva al laboratori, alguns aspectes de la metodologia, les repercussions socials i implica’t en diferents estadis d’aquesta recerca.
Dissabte: 13.10 h

OBSERVADORS DEL MAR: IMPLICA’T EN LA RECERCA MARINA
Demostració, +8 anys
A càrrec de María Vicioso, Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC)
Coneix i afronta els reptes científics que et proposa aquesta plataforma de ciència ciutadana sobre l’estat del mar. Algues i peixos invasors, meduses, coralls, cavallets de mar, esponges, microplàstics... Posa a prova la teva capacitat d'observació al mar i a la platja i contribueix en la recerca marina!
Dissabte: 16.20 h

MOSQUITO ALERT
Demostració i safari, per a totes les edats
A càrrec de Frederic Bartumeus, Marina Torres i Santi Escartin, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)
Acompanya’ns a fer un recorregut pel Parc de la Ciutadella. T’ensenyarem a utilitzar l’aplicació per a dispositius mòbils Mosquito Alert, amb què podràs localitzar els mosquits transmissors de malalties i contribuir al seu control i a la recerca en aquest camp.
Dissabte: 18.30 h
Diumenge: 13 h

FLOODUP!
Taller, +8 anys
A càrrec de Montserrat Llasat-Botija, Grup GAMA, Department de Física Aplicada, UB
Com afecta la pluja abundant en diferents escenaris i moments de la història? Gràcies a la memòria històrica i a la col·laboració ciutadana en la recerca, hem millorat la resiliència davant els riscos naturals. Vine i descobreix l’evolució d’aquest impacte amb eines desenvolupades en els projectes FloodUp i Hope.
Diumenge: 11.30 h

RESULTATS DE THE BIG BELL TEST
Microxerrada, +16 anys
A càrrec de Lydia Sanmartí-Vila, Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)
Més de 100.000 persones, des de diferents llocs del món, van participar el novembre passat en l’experiment de ciència ciutadana The Big Bell Test. Una dotzena de 12 laboratoris internacionals han emprat aquestes dades per a la seva recerca en física quàntica. Coneix què ha sortit de tota aquesta participació.
Diumenge: 12.15 h

JOCS PER AL CANVI SOCIAL
Microxerrada, +14 anys
A càrrec de Josep Perelló, OpenSystems (UB)
Dins del projecte StemForYouth, amb els alumnes de l'Institut Enric Borràs de Badalona, Col·legi Sant Gabriel de Viladecans i Jesuïtes Casp de Barcelona hem ubicat una instal·lació al carrer per obtenir dades sobre violència de gènere, ús de l'espai públic i integració social. Conèixer aquest projecte de ciència ciutadana.
Diumenge: 13.45 h