Barcelona Cultura

L’experimentació és un dels passos del mètode científic a través del qual els investigadors posen a prova les seves hipòtesis. La simulació, el control de les variables i el disseny de models són eines molt emprades en aquest procés i que, en els darrers anys, han avançat gràcies a l’evolució de les noves tecnologies i als ordinadors cada cop més potents. Gràcies a aquestes eines, la recerca no només es cenyeix als laboratoris.

LA CUINA: un petit laboratori
Taller
A càrrec d’Aresta Cooperativa

En un entorn ben quotidià com és una cuina, experimenta els diferents estats de la matèria i alguns dels processos fisicoquímics que provoquen canvis d’estat en els nostres plats: gelificacions, emulsions i esferificacions.

Ds. 11 i 12.40 h

FERMENTACCIÓ
Taller
A càrrec d’Aresta Cooperativa

Experimenta amb els llevats i els bacteris. Identifica quins són els microorganismes que intervenen en l’elaboració d’aliments com el pa, el iogurt i el formatge i quin paper juguen en els processos de fermentació.

Ds. 11.50 i 13.30 h

SORPRENENTMENT FLUORESCENTS
Taller
A càrrec de La Mandarina de Newton

No tot és el que sembla, sinó que depèn de les ulleres amb què observem el món i la realitat que ens envolta. Qui diu ulleres, diu llum. Com percebem aquesta realitat? Descobreix amb aquest taller què és la luminiscència i explora elements quotidians amb llum ultraviolada.

Ds. 15 i 19.20 h
Dg. 11.45 h

L’ALQUÍMIA I ELS ORIGENS DE LA QUÍMICA
Demostració
A càrrec de Josep Corominas, Ciencia en Acción

En el passat, que una substància es pogués transformar en una altra era un misteri, quelcom màgic per a molts. Coneix els grans alquimistes de la història, els canvis químics i les substàncies que amb el temps, el mètode científic ens ha permès entendre.

Ds. 15.55 i 17.35 h

ELS REPTES MATEMÀTICS DE LA DÈCADA
Joc
A càrrec de l’Associació per Promoure el Museu de Matemàtiques a Catalunya (MMACA)

Vine a superar els reptes matemàtics que més han triomfat durant aquesta dècada de la Festa de la Ciència. Tan si ets públic infantil com adult, a soles, competint o col·laborant, trobaràs el teu repte. Estàs preparat?

Ds 16.45 i 18.25h

ORIGAMI I MATEMÀTIQUES, UN BOOM TECNOLÒGIC
Demostració
A càrrec d’Eulàlia Tramuns, Ciencia en Acción

Avui, l’origami o papiroflèxia va més enllà de l’art i l’entreteniment. S’ha combinat amb les matemàtiques i s’usa en el disseny d'objectes d’aplicació en camps com la nanorobòtica, l’arquitectura, els satèl·lits o la biomedicina. Coneix la seva evolució i uns quants exemples.

Ds. 16.45 i 18.25 h

QUÍMICA METAL·LÚRGICA EN DIRECTE I AL CARRER
Demostració
A càrrec de Marc Boada, Pèndulum

Visita una petita planta metal·lúrgica portàtil i contempla i descobreix els conceptes químics que es relacionen amb els metalls i el foc, com la reactivitat, l’oxidació-reducció, els mètodes de separació, la formació de compostos i l’aïllament de substàncies.

Ds. 20.15 h

GEOMETRIA AMB BOMBOLLES DE SABÓ
Demostració
A càrrec de Josep Anton Aubanell

Darrere les bombolles de sabó s’amaga un formidable entramat matemàtic. Diverteix-te amb les fascinants bombolles, descobreix els seus fonaments físics, experimenta amb elles i crea diferents figures.

Ds. 21.15 h

CATÀLISI EXPRÈS
Demostació
A càrrec de Laia Pellejà, Institut Català d'Investigació Química (ICIQ)

Les reaccions químiques s’usen en molts processos industrials per obtenir productes que ens interessen. Per mitjà de la catàlisi podem fer que aquestes reaccions siguin més ràpides. Contempla dos experiments de catàlisi i coneix les aplicacions i el futur d’aquest procés.

Dg. 11.05, 12.35 i 14.05 h

TU, QUIN ELEMENT ETS?
Taller
A càrrec de Josep Duran, Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital, UdG

Digues la teva data de naixement i esbrina quin element de la taula periòdica et correspon. Segons les propietats químiques de l’element t’explicarem les teves qualitats “humanes” i ho immoratlitzarem amb una foto que formarà part d’una megataulaperiòdica.

Dg. 13.15 h