Barcelona Cultura

La curiositat i l’observació fan avançar el coneixement. Sense elles, no ens formularíem les preguntes que abordem amb la recerca, l’experimentació i el mètode científic. De tot aquest procés en surten respostes que se sumen al nostre saber fonamental. És la ciència bàsica, aquella que no persegueix una aplicació concreta però que ens obre moltes portes i planteja nous reptes i preguntes.

SOM CIENTÍFICS! ELS PROJECTES DE CIÈNCIA DE L'ESCOLA VIROLAI
Mostra de projectes, +6 anys
A càrrec de Alumnes de l'Escola Virolai

Quina és millor, l’aigua del riu o la de la ciutat? Tenen raó les mares quan ens fan beure ràpidament el suc de taronja? Són exemples de preguntes que els alumnes de l’Escola Virolai han donat resposta mitjançant el mètode científic. Coneix els projectes de la mà dels seus protagonistes!

Dissabte: 11-12.30 h

CROMATOGRAFIA DE LA CLOROFIL·LA
Taller, +9 anys
A càrrec de Carlos Heras, Parc Científic de Barcelona (PCB)

La clorofil·la dóna el color verd a les plantes i és la responsable del procés de la fotosíntesi, amb què els vegetals fabriquen matèria orgànica a partir de la llum, l’aigua i el diòxid de carboni. Vine al laboratori i extreu la clorofil·la a partir de mostres vegetals.

Dissabte: 12.50, 13.45 i 14.35 h

ELS INDICADORS NATURALS
Taller, +9 anys
A càrrec de Carlos Heras, Parc Científic de Barcelona (PCB)

Experimenta i aprèn què significa que una substància és àcida o bàsica des del punt de vista química. Per descobrir-ho, utilitza indicadors procedents d’un producte natural com és la col llombarda.

Dissabte: 13.20, 14.10 i 15 h

QUÈ S’AMAGA DINS I SOTA DEL GEL MARÍ ANTÀRTIC?
Taller, +7 anys
A càrrec de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC)

D'entrada, el gel marí ens sembla un ecosistema de condicions ambientals extremament dures per a la vida. Però si prenem una mostra de gel marí antàrtic, la fonem i l'observem nosaltres mateixos sota el microscopi, què veurem? Acompanya'ns i descobriràs tot el que amaga aquest ecosistema tan peculiar.

Dissabte: 15-19.30 h

CRYPTOPARTY
Taller, +16 anys
A càrrec de Jordi Delgado, Departamet de Ciències de la Computació UPC

Potser has sentit parlar de la criptografia però no saps ben bé què és ni quina ciència s’amaga al darrere. Porta el teu ordinador i descobreix les conseqüències i la importància del seu ús en el nostre dia a dia.

Dissabte: 20-22.30 h

BOUNCY BALLS I SLIME
Taller, per a totes les edats
A càrrec de Fina Guitart i Carme Artigas, Ciencia en Acción

Crea boles elàstiques i fluids viscosos a partir de materials de fàcil abast. Experimenta i esbrina com fer boles que botin més alt i fluids viscosos més elàstics. Endinsa’t al món dels polímers i les seves aplicacions.

Diumenge: 11.10 i 11.45 h

QUÍMICA PER ALS PETITS
Taller, 6-12 anys
A càrrec de Laia Pellejà, Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)

A través de tres experiments senzills que podràs fer amb les teves pròpies mans, viu en primera persona alguns fenòmens químics com les reaccions i la transformació de les substàncies.

Diumenge: 12.30 i 13.20 h

ESPIES CRIPTOGRÀFICS DEL PARC DE LA CIUTADELLA
Joc, +10 anys
A càrrec de Germán Sáez i Paz Morillo, Grup de Recerca de Matemàtica Aplicada a la Criptografia ETSETB (UPC).

Vine a format part de l'equip d'espies criptogràfics del parc de la Ciutadella. Aprendràs a desxifrar missatges secrets i a ser un expert en les arts de la criptografia.

Ds. 14.15 h