Barcelona Cultura

Les matemàtiques estan darrera de qualsevol ciència. S’utilitzen en infinitat de disciplines i aplicacions, i més encara en un món tan tecnològic com el que vivim. Es troben en un moment d’esplendor, però les matemàtiques enfronten una sèrie d’enigmes que se’ls resisteixen. Alguns problemes tenen un gran potencial d’aplicacions però encara no s’han pogut resoldre. Són problemes com la hipòtesi de Riemann, plantejada fa més d’un segle i mig, que podrien contribuir al progrés d’altres ciències com la física o la computació.
A càrrec de l’Associació per Promoure un Museu de Matemàtiques a Catalunya (MMACA)

CONTROLA LA INFORMACIÓ QUE ES VEU I LA QUE NO
Taller, +10 anys
A càrrec de Sergio Belmonte
Màgia i matemàtica són dos mons propers i molt relacionats; tant que de vegades són pràcticament el mateix. És el cas d’aquells jocs de mans que gestionen informació, la que es mostra i la que no, i que fan implacable allò que sembla atzarós. Vine i sorprèn-te!
Dissabte: 11 i 13 h
Diumenge: 11 h

TENIM EL FUTUR BEN LLIGAT
Taller, +10 anys
A càrrec d’Enric Brassó
Fes i desfés nusos per aprendre, amb mirada matemàtica, a visualitzar i diferenciar allò complex d'allò enredat. Amb cordes i cordills podràs troba estratègies per simplificar problemes físics. Participa en aquest entretingut taller i satisfés la curiositat, les ganes d’ampliar coneixements i de divertir-te.
Dissabte: 12 h
Diumenge: 13 h

CONSTRUCCIONS BÀSIQUES, ESTRUCTURES DE FUTUR
Taller i instal·lació, +6 anys
A càrrec d’Enric Brassó
Identifica les superfícies, angles i el patró en què cal disposar les múltiples peces per construir una figura geomètrica ideada pel cèlebre Leonardo da Vinci i redescobertes per l’escultor Rinus Roelofs. Coneix la seva estructura i coopera! El repte d’aixecar la cúpula és col·lectiu.
Dissabte: Taller 14 i 16 h. Instal·lació 11-21 h
Diumenge: Taller 11 h. Instal·lació 11-15 h

CODI BINARI, LLENGUATGE DE PRESENT I FUTUR
Taller, +14 anys
A càrrec de Robert Escribano
Familiaritza’t amb el codi binari i el seu funcionament. Enfronta’t als reptes i jocs relacionats amb el 0 i 1 del sistema binari que et proposem i descobreix per què, aquest ha esdevingut el llenguatge del món digital que avui inunda el nostre dia a dia.
Dissabte: 17 i 19 h

JA SÉ QUIN ÉS EL TEU PROPER MOVIMENT
Taller, +6anys
A càrrec de Guido Ramellini
Molts jocs d'estratègia, com el nim, tenen un potent contingut matemàtic. El seu repte principal és guanyar avantatge al descobrir l'estratègia de l’adversari i anticipar les seves jugades. Et proposem dues maneres de jugar al nim, però te’n suggerirem dues més, perquè el joc continuï quan s'acabi la Festa!
Dissabte: 18 i 20 h

FINS A MART I MÉS ENLLÀ
Taller, +12 anys
A càrrec de Pau Senra
Un dels reptes de futur és arribar més enllà de la Terra i la Lluna. Viatjar passa per conèixer les distàncies, que fora d'aquest planeta són enormes. Comprova-ho! Mesura les mides i distàncies a la mateixa escala de la Terra, la Lluna i el Sol i mira d'arribar a Mart.
Diumenge: 12 i 14 h