Barcelona Cultura

El segle XXI començà amb una gran fita científica: vam desxifrar el genoma humà, les instruccions que ens fan com som. Després van venir els d’altres espècies. Però no ha estat fins transcorreguts uns quants anys que hem començat a entendre la funció dels gens i hem après a manipular-los i avançar en camps com la medicina, la indústria o l’agricultura. Però també hem aprofundit en la importància de l’epigenètica, dels factors que regulen l’expressió dels gens; factors que depenen dels hàbits i l’entorn de cadascú.

DEL PÈSOL DE MENDEL AL SISTEMA CRISPR/CAS
Taller
A càrrec de Maria José Barallobre, Roser Pinyol, Antonia Lluch i Antonios Lioutas, BIOcomuniCA’t.

Participa en aquest taller i segueix l'evolució del coneixement i de les eines per estudiar la genètica humana, des que Gregor Mendel va formular les lleis de l’herència fins les tècniques més actuals, com l’anomenada CRISPR/Cas.

Ds. 11, 12.20 i 13.40 h

UNA MUTACIÓ BEN AMARGA
Taller
A càrrec de Biuse Guivernau, Departament de Ciències Experimentals i de la Salut, UPF

Analitza els teus gens. Tasta un aliment i esbrina si posseeixes una mutació genètica que fa que no sentis el gust amarg o bé si no la tens, i no suportes aquest gust. Experimenta la teva genètica i fisiologia.

Ds. 11.35 i 12.55 h

A LA RECERCA DE DADES PER FER BIOARQUEOLOGIA
Taller
A càrrec de Santiago Riera i Carme Miró, Servei d’Arqueologia de Barcelona i i el Born Centre de Cultura i Memòria

El pol·len, les llavors i els carbons són elements biològics que amaguen informació del passat. El seu estudi fa possible la bioarqueologia. Converteix-te en un bioarqueòleg separant aquests elements de la terra amb un sedàs i contemplant-los i identificant-los a la lupa.

Ds. 14.15, 15.55 i 17.35 h

COM ERA LA BIOINFORMÀTICA FA 10 ANYS I COM ÉS ARA?
Taller
A càrrec del Centre de Regulació Genòmica (CRG)

No podem imaginar la recerca actual amb ADN sense la bioinformàtica però, com s’estudiava fa 10 anys i com ha canviat fins ara? Analitza la seqüència de l’ADN amb

el mètode actual i amb el de fa una dècada. 

Ds. 15.05 i 16.45 h

VOLS VEURE ADN I DIAGNOSTICAR UNA MALALTIA?
Taller
A càrrec de Marta Inglés, Centre de Regulació Genòmica (CRG)

Gràcies a la tècnica de l’electroforesi, observa ADN, la molècula que conté la informació genètica dels éssers vius, i detecta una malaltia

Ds. 18.25 i 20.05 h

S'HA ESCAPAT UN DINOSAURE
Taller
A càrrec de Nusos, Museu de l’Institut Català de Paleontologia

A partir de l’observació i l’estudi de peces fòssils de dinosaures, descobreix com eren els dinosaures de Catalunya, la seva dieta, mida (veuràs que no tots eren gegantins), diversitat, com es reproduïen...

Ds. 19.15 h

DISSENYA EL TEU BACTERI
Taller
A càrrec de Clara Ballesté, Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)

Passa per diferents estacions per les quals aniràs obtenint material per anar construint, pas a pas, el teu bacteri “personalitzat”. Quan acabi el taller, emporta’t la teva nova “joguina”: la placa de petri amb el teu súper-bacteri i un missatge dirigit als pares.

Dg. 11.10, 12.40 i 14.10 h

CREA EL TEU PROPI MONSTRE
Taller
A càrrec de Cèlia Santos i Lada Murcia, Institut de Recerca Biomèdica (IRB)

Després de conèixer què són l’ADN, els gens i el codi de la informació genètica dels éssers vius, descodifica unes instruccions amb les que podràs dibuixar el teu propi monstre.

Dg. 12 i 13.30 h