Barcelona Cultura

Fa 10 anys manipular el món nanoscòpic, el dels àtoms i les molècules, per al nostre benefici era una promesa. Avui comença a ser una realitat. Junt amb la ciència de materials i la química, la nanotecnologia obre infinites possibilitats en pràcticament tots els sectors industrials, però també en la medicina, la recerca, l’esport o el leure. El nanomón és un dels principals candidats a desencadenar la propera revolució.

BOUNCY BALLS I SLIME
Taller
A càrrec de Carme Artigas i Fina Guitart, Ciencia en Acción

Crea boles elàstiques i fluids viscosos a partir de materials de fàcil abast. Experimenta i esbrina com fer boles que botin més alt i fluids viscosos més elàstics. Endinsa’t al món dels polímers i les seves aplicacions.

Ds. 11.05 i 13.30 h

LA MALETA MÀGICA DELS NOUS MATERIALS
Demostració
A càrrec d’Emilio Jiménez, Universitat Politècnica de Catalunya

Endinsa’t a l’interior de la matèria per descobrir el món dels nous materials i de la recerca en camps com la nanotecnologia i la química que els fan possibles.

Ds. 11.50 h

NANOPARTÍCULES ABANS DE LA NANOTECNOLOGIA
Taller
A càrrec de Víctor Puntes, Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR)

Descobreix al nanomón amb dos experiments. En el primer, obtindrem nanopartícules d’or amb suc de fruita amb les que simularem un test diagnòstic semblant a la prova de l’embaràs. En el segon, usarem nanopartícules magnètiques per a retirar metalls pesants contaminants.

Ds. 12.40 i 14.20 h

MINIATURITZACIÓ ELECTRÒNICA: submergeix-te en una sala blanca de microelectrònica
Taller
A càrrec de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM- CSIC)

Què és i què es fabrica en una sala blanca de microelectrònica? Aprèn tot el relacionat amb el procés de miniaturització electrònica, experimenta com s’han de vestir les persones que entren en sala blanca, fes-te un "selfie a la sala" i participa en el sorteig “Quanta microelectrònica circula per els teves neurones?”.

Ds. 15.35, 17.05, 18.25 i 19.45 h

DE LA IDEA AL PRODUCTE:
Tallers
A càrrec de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM- CSIC)

- Com arribem a dissenyar un sensor de flux d'aire?

De la mà d'una investigadora i emprenedora amb moltes ganes que la seva idea arribi a la societat, aprèn com es va dissenyar un sensor de flux d'aire i experimenta com funciona el prototip final en temps real.

Ds. 16.25 h

- Com arribem a dissenyar un sensor de pH?

Coneix com es va dissenyar un sensor de pH i el seu procés de millora a través de diferents prototips. També pots experimentar amb el prototip final, a la Festa de la Ciència o a casa.

Ds. 17.50 h

- Com arribem a dissenyar un detector de radiació?

Com s'ha dissenyat un detector de radiació dels que actualment es venen i utilitzen en grans acceleradors de partícules com el LHC, al CERN (Suïssa).

Ds. 19.10 h

- Reptes i obstacles de la transferència tecnològica.

La transferència tecnològica és el procés pel qual el coneixement i la tecnologia arriben a sectors productius perquè generin i explotin productes innovadors. Coneix aquest procés de la mà d’investigadors i empresaris amb l’exemple de la microelectrònica i la miniaturització d’elements i circuits dels darrers 10 anys.

Ds. 20.30 h

CAMÍ AL NANOMÓN
Circuit
A càrrec de Nanodivulga UB

Us convidem a viatjar al nanomón. En una primera etapa ens endinsarem en el nanomon amb realitat augmentada (LTC group/CITILAB), experimentarem com es poden veure els àtoms (UB), veureem que es fa a un nanolab (CESIRE) i experimentarem amb alguns nanoproductes comercials (CCiTUB/Nanodivulga UB) i acabarem parlant de que ens depara el nanofutur (ICN2).

Dg. d’11 a 12, de 12.30 a 13.30 i de 14 a 15 h

PREGUNTA A UN FUTUR NANOTECNÒLEG
Debat
A càrrec d’Oriol Recasens, comunicador científic i nanotecnòleg

Assisteix a les entrevistes amb quatre investigadors que treballen en l’entorn de la nanotecnologia i pregunta’ls tu també allò que t’interessa de la seva professió. Les entrevistes es faran en dos torns.

- Sergi Plana, físic i estudiant del màster en Nanociències i Nanotecnologia (UB) que investiga en tècniques de resolució estructural de nous materials, i J.A. Padilla, químic i enginyer de material que fa recerca en aliatges de coure per cintes superconductores d’alta temperatura

Dg. 12 h

- Omar Olmedo, físic i màster en Física Aplicada (UB) que investiga en nanocapes de flakes de grafé i derivats per aplicacions electròniques i biològiques, i Guilllem Domènech, físic i màster en Nanociències i nanotecnologia (UB), que estudia el creixement de nanofils d’òxids metàl·lics per monitoritzar l’ambient.

Dg. 13.30