Barcelona Cultura

En els últims 10 anys hem creuat una frontera: més de la meitat de la població del planeta ha passat a viure a les ciutats. Això ha plantejat enormes reptes quant a mobilitat, energia, gestió de residus, contaminació, qualitat de vida... Avui, la tecnologia, les telecomunicacions, l’enginyeria i la ciència de materials se sumen a l’urbanisme amb l’objectiu que tots i totes puguem viure en ciutats verdes i sostenibles.

SCIENCE OF THE CITY
Repte/Concurs
La Mandarina de Newton

Qualsevol racó de la ciutat és un excel·lent generador de coneixement. Et sorprendrà descobrir-ho amb aquest concurs de petits fragments audiovisuals, curiositats i descobriments localitzats en el recinte del parc.

Ds. 11, 11.55, 13.10, 15.35, 18.35 i 21.05 h
Dg. 11, 11.55, i 14.35 h

ENS ENVOLTEN MÉS CONTAMINANTS ARA QUE FA 10 ANYS?
Microxerrada
A càrrec de Sílvia Lacorte, Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC)

Vivim envoltats de compostos químics que, al medi ambient, poden esdevenir contaminants. Però estem en contacte amb més contaminats ara que fa 10 anys? Recorre amb nosaltres la història de la química de l’última dècada.

Ds. 11.20 h

CONEGUEM ELS CONTAMINANTS
Joc
A càrrec de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC)

Juga en familia i coneix els contaminants més habituals a què ens exposem en el nostre dia a dia. Descobreix quins d’aquests agents s’amaguen rere els objectes quotidians i segueix el comportament d’alguns per conèixer la dimensió global, els seus efectes i mètodes de control.

Ds. 12.20 i 14.15 h

MOBILITAT DE PERSONES I DE MERCADERIES A LA CIUTAT
Demostració
A càrrec de Miquel Estrada, Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona, UPC

La mobilitat és un aspecte clau a la ciutat que cal organitzar i optimitzar. Les solucions han de millorar la qualitat de vida dels ciutadans de manera sostenible. Coneix dos exemples, la xarxa d'autobusos per optimitzar la mobilitat de persones i la microdistribució sostenible de mercaderies a la citutat.

Ds. 13.35 h

CIUTAT VERDA: dóna color a la flora i fauna de la ciutat
Taller
A càrrec de La Fàbrica del Sol i Mapa Barcelona+Sostenible

Participa en l’elaboració d’un mural de la ciutat de Barcelona on dibuixaràs les espècies vegetals i animals que més t’agradin. Coneix també el mapa Barcelona+Sostenible i el significat de les seves icones relacionades amb la Biodiversitat.

Ds. 16 i 17.35 h

IMPACTE DE LES DEPURADORES SOBRE ORGANISMES AQUÀTICS
Demostració
A càrrec de Jordi-René Mor, Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA)

Les aigües residuals contenen matèria orgànica, fàrmacs i altres substàncies que afecten els organismes aquàtics. Descobreix qui viu en un riu, quin és l’impacte que tenen les aigües residuals en els seus habitants i quina, la seva evolució davant un escenari de canvi climàtic.

Ds. 16.55 h

ARQUEOLOGIA, CIÈNCIA I CIUTAT
Taller
A càrrec de Fragment Serveis Culturals, Servei d’Arqueologia de Barcelona i el Born Centre de Cultura i Memòria

L’arqueologia és una disciplina que inclou un gran treball de recerca científica. Interpreta l'evolució de la ciutat des de la perspectiva arqueològica.

Ds. 18.55 i 20.15 h

MOBILITAT I SALUT A LA CIUTAT DE BARCELONA
Microxerrada
A càrrec d’Ione Ávila-Palencia, Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL)

A partir d’algunes explicacions sobre mobilitat a la ciutat, coneix projectes de recerca que poden ajudar a millorar les condicions de l'aire i la salut a Barcelona mitjançant els hàbits dels seus ciutadans.

Ds. 19.40 h

CO-DISSENYA LA TEVA CIUTAT DEL FUTUR
Taller
A càrrec de Jordi Colobrams, The Internet Research Center (I2CAT)

Utilitza recursos de tecnologia i ciència, traballa en grup i dissenya la ciutat del futur en el primer taller de ciències socials sintètiques i tecnoantropologia que se celebra a Catalunya.

Dg. 13.05 h

DRONS, TECNOLOGIA PER A L’EDUCACIÓ
Demostració
A càrrec de Xavier Andreu, Deflydrone

Els drons són vehicles aeris no tripulats. Coneix la seva tecnologia, la legislació per al seu ús segur, la cultura maker o do it yourself, les eines digitals amb què es construeixen, com la impressora 3D, les talladores làser, l’Arduino, els sensors... Exhibirem models emprats en educació i divulgació.

Dg. 12.15 h

LIBRARY LIVING LAB
Demostració
A càrrec de Dimosthenis Karatzas i Fernando Vilariño, Centre de Visió per Computador (CVC)

Un living lab és un espai d’experimentació de la vida real, on pots explorar, assajar i avaluar noves idees i desenvolupar projectes innovadors. Vine i coneix aquest entorn on usuaris com tu poden participar en un procés obert d’innovació i afrontar reptes reals.

Dg. 11.20 h