Barcelona Cultura

L’observació del món que ens envolta ens ha despertat grans preguntes, però a l’hora, moltes respostes. Sense ella, sense la mirada de la natura, l’avenç de la ciència és inimaginable, però els nostres ulls són limitats i només som capaços de veure el que passa a la nostra escala i de percebre un rang molt petit de l’enorme espectre electromagnètic. Sortosament, hem dissenyat tecnologia per arribar on els nostres ulls i altres sentits no arriben.

MIRANT MOSTRES EN 3D AMB LEGOLISH
Demostració
A càrrec de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)

Vine a descobrir com observar mostres biològiques 3D amb un microscopi de fluorescència desenvolupat per l’ICFO, el CRG i l’IRB. Amb aquest microscopi construït amb peces LEGO, un telèfon intel·ligent i un ordinador aprèn com es generen les imatges 3D en biomedicina.

Ds. 11.35, 12.30 i 13.50 h

COM ESTUDIAR EL CERVELL AMB REALITAT VIRTUAL I EINES INTERACTIVES 3D 
Demostració
A càrrec del Synthetic Perceptive, Emotive and Cognitive Systems group (SPECS- UPF)

Avui, l’estudi del cervell no es redueix només a l’anatomia i la microscòpia. La neurociència actual és multidisciplinar i recorre a disciplines com l’enginyeria, la computació o la física, i fins i tot utilitza eines virtuals, interactives i jocs. Coneix aquestes eines.

Ds. 11.50, 13.10 i 14.30 h

CIENTÍFICOTECA
Circuït
A càrrec Neus Martínez, Glòria Mas, Cedrik Magis, Lisa Johnsen i Eduard Sabidó,l Centre de Regulació Genòmica (CRG)

Cinc científics i cinc càpsules de petri. La biblioteca de científics en viu et permetrà conversar amb investigadors i conèixer la recerca que duen a terme a través d’una maqueta en una càpsula de petri i la visió d’impactants mostres de laboratori.

Ds. de 15.30 a 18.45 h

COM LA VISIÓ ARTIFICIAL ENSENYA ELS ORDINADORS A LLEGIR
Demostració
A càrrec de Josep Lladós i Alicia Fornés, Centre de Visió per Computador (CVC)

A través de la visió per computador podem reconèixer documents històrics i, per exemple, recuperar informació dels nostres avantpassats. Comprova-ho comparant un document i una càmera equipada amb programari de lectura.

Ds. 19 h

IMATGES DE FUTUR
Demostració
A càrrec de Josep Lladós i Dimosthenis Karatzas, Centre de Visió per Computador

Es pot reproduir artificialment la visió en tot el seu procés, és a dir, captar, processar, interpretar i comprendre imatges? Aquest és un dels reptes de la visió per computador. Coneix la tecnologia, la recerca i aplicacions d’aquesta disciplina.

Ds. 19.55 h

EL BIOSENSOR BASAT EN L’INTERFEROMETRIA PER REALIMENTACIÓ ÒPTICA
Demostració
A càrrec de Reza Atashkhooei, Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6-UPC)

Entèn en què consisteix i quines són les aplicacions d’aquest biosensor que coneixeràs amb una demostració i una xerrada.

Ds. 20.35 h

DEL ZIGOT A L'EMBRIÓ: un passeig pel desenvolupament animal
Taller
A càrrec de CdeCIÈNCIES

Tots els animals es formen a partir d’una sola cèl·lula: el zigot. Com d'aquesta cèl·lula en poden sortir humans, elefans, mosques o peixos? Observa els canvis que ocorren durant el desenvolupament embrionari i com són els embrions d’alguns animals.

Dg. 11.05, 11.45, 13.05 i 13.45 h

MIRA'T AL MICROSCOPI!
Taller
A càrrec de CdeCIÈNCIES

T'has imaginat mai com són les teves propies cèl·lules? Doncs deixa d'imaginar i mira-les! Descobreix el món de les cèl·lules i els teixits, i observa les teves pròpies cèl·lules al microscopi. Tranquil, no et punxarem!

Dg. 12.25 i 14.25 h