Media-TIC, la Barcelona tecnològica i digital

9 febrer, 2011 | Fem xarxa

Evolució digital? Tecnologia? Medi ambient? Sostenibilitat? Avui aquestes paraules tenen cabuda en la nostra quotidianitat. Formen part dels temes que ens motiven i ens preocupen com a ciutadans. Totes elles fa deu anys van començar a fer-se un lloc en la nostra ciutat. I és que fa deu anys Barcelona va apostar per un nou projecte, anomenat 22@Barcelona, que alberga actualment 1.502 empreses i que pretenia revitalitzar el barri del Poblenou, un barri que durant més de cent anys va ser el motor econòmic de la ciutat, per convertir-lo en el districte de la innovació. Tal com es pot veure a aquest vídeo, avui el 22@Barcelona ja ha transformat aquest barri, l’ha convertit en un laboratori urbà d’innovació i l’ha consolidat com a plataforma d’innovació empresarial, científica i cultural.

En aquest sentit, si el 22@Barcelona ja va ser un projecte pioner, el Media-TIC també és un edifici pioner. I és així perquè el Media-TIC, un edifici situat en aquest mateix districte i inaugurat el 15 d’octubre passat, està concebut sota els valors de la sostenibilitat i el món digital. Arquitectònicament, mantenint el concepte de nau industrial del Poblenou, el Media-TIC vol ser la nau de les TIC, i per això el material que la forma és un material diferent anomenat ETFE, que alhora és producte del que es vol practicar: formació, recerca, producció i difusió. Aquest material el que permet és que l’edifici sigui ecoeficient, fent ús de la preformació i la regulació de l’energia solar. El resultat visual d’aquest material són una mena de coixins d’aire formats per tres capes, diferents en cada una de les façanes de l’edifici, a causa de les diferents hores de sol que rep cada una.

Alhora, i prenent exemple de la seva estructura, que com hem vist està creada a partir de la recerca i la implantació d’innovació tecnològica, el Media-TIC pretén centrar la seva activitat diària en l’estudi, el desenvolupament i la formació de les TIC. Actualment ja inclou un espai de trobada per a empreses i professionals dels media i de les TIC, i la Universitat Oberta de Catalunya i el Barcelona Digital Centre Tecnològic ja en formen part. I ben aviat també s’hi allotjarà la nova seu del Cibernàrium, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona dedicada a la capacitació i la divulgació tecnològica. Curiosament, aquest edifici ja se’l coneix com “la Casa de les TIC”.