Fotografia Daguerre de Sants, o quan la gent anava a “cal retratista”

3 febrer, 2014 | Barcelonins, Fem xarxa, Insòlit

Barcelona ha estat, de sempre, una ciutat inquieta on les novetats tecnològiques han tingut bona acollida. Si avui és una de les principals smart cities —la quarta d’Europa—, fa un centenar d’anys els estudis fotogràfics creixien ràpidament. Entre el final del segle XIX i el 1910 es va passar de 30 a més de 80 estudis que es dedicaven, principalment, al retrat. Un d’aquests establiments és Fotografia Daguerre, obert el 1916 per Martí Bonet i Berenguer al número 78 del carrer de Sants. L’associació Fotoconnexió i el Districte de Sants-Montjuïc recordar aquest fotògraf amb una placa a la façana de la botiga, on la tercera generació de la família Tàpia-Bonet segueix oferint els seus serveis al barri.

Fotografia Daguerre és un dels pocs estudis de retrat que segueixen actius a Europa després de gairebé cent anys d’existència. Obert quan “anar a cal retratista” era tot un esdeveniment que suposava passar per una sala d’espera i pel tocador per acabar-se d’arreglar abans d’entrar a l’estudi a posar, per davant de les seves càmeres han passat diverses generacions de veïns de Sants.

L’edifici d’una sola planta i dues altures del carrer de Sants on Martí Bonet va fundar Fotografia Daguerre, va ser projectat per l’arquitecte Agustí Domingo Verdaguer, el mateix que va aixecar la fàbrica d’Anís del Mono a Badalona i és, bàsicament, el mateix que hi ha avui dia, amb poques modificacions. Al lateral del carrer d’Alcolea, a l’altura del primer pis, encara es pot veure part de la galeria on es feien els retrats, coberta amb vidres; servia perquè hi pogués entrar la llum natural. El regidor del Districte, Jordi Martí, recordava, el dia de la descoberta de la placa, un anunci de l’època que deia: “Es fan fotografies encara que plogui”, i és que en aquell anys la climatologia encara influïa molt.

Més enllà de la placa que recorda el fundador de la botiga, la història d’aquest estudi es pot resseguir gràcies a l’exposició “El Daguerre de Sants, memòria d’un barri, organitzada per Fotoconnexió, Associació Cultural i el mateix Estudi Daguerre, amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc, de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, del Secretariat d’Entitats i de Sants 3 Ràdio, i amb els fons aconseguits gràcies a una campanya ciutadana de micromecenatge.

Els plafons de l’exposició fan un repàs de la vida de Martí Bonet i Berenguer, el fundador de l’estudi; expliquen la trajectòria del món de la fotografia a Sants, com era la feina i les persones que hi han treballat aquests gairebé cent anys, i tenen un espai dedicat a l’especialitat del Daguerre de Sants, el retrat. També hi ha un apartat per a altres feines dels Tàpia-Bonet, com la part de fotografia industrial i de catàlegs, i un plafó dedicat al present i al futur. Els plafons es complementen amb fotografies de l’estudi de la família Tàpia-Bonet i alguns materials utilitzats al laboratori, com ara plaques i fotogràfiques i productes químics. També hi ha la recreació d’un decorat per fer de fons de retrats.

La mostra, que ja ha estat en dos espais del barri, es pot veure fins al dia 20 de març a l’Arxiu del Districte de Sants-Montjuïc, que és al mateix edifici de la seu del Districte, al carrer de la Creu Coberta, 104. En paral·lel a la mostra itinerant, s’han programat quatre xerrades, dues de les quals ja s’han celebrat.

D’altra banda, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona és a punt de treure una nova col·lecció de llibres, el segon volum de la qual estarà dedicat a l’estudi Daguerre. A més de fotografies, el llibre inclourà textos signats per Francesc Tàpia, María de los Santos García Felguera, Ricard Martínez, Isidre Santacreu, Blanca Giribet, Pep Parer i Núria F. Rius, i Susanna Muriel Ortiz.