Coneixes el nou espai Cibernàrium?

11 febrer, 2011 | Fem xarxa

La tecnologia, les eines digitals, les xarxes socials i el món 2.0 cada cop són més presents a la vida diària de la societat. La seva evolució és molt ràpida, i implica tenir noves habilitats com a individus i afrontar nous tipus de comportament.

En aquest sentit, Barcelona Activa, l’any 1999, donava llum a un projecte anomenat Cibernàrium, per tal de promoure la formació, la divulgació i la capacitació tecnològica. Fins ara aquest projecte disposava d’un espai físic al Parc Tecnològic Barcelona Nord, on es feia formació en alfabetització digital i a nivell professional. A això se suma un projecte anomenat “Antenes Cibernàrium”, que, en col·laboració amb biblioteques municipals, oferia formació en alfabetització digital. Avui, igual que l’entorn de les TIC, el projecte continua creixent i el Cibernàrium acaba d’obrir un nou espai a l’Edifici MediaTIC. Per conèixer aquest nou espai i el creixement del projecte hem anat a veure en Jordi Roca, director del Cibernàrium.

Seguint la seva metodologia, el nou espai Cibernàrium està dissenyat i equipat en consonància amb la filosofia i la formació que s’hi imparteix. Són 1.400 metres quadrats on podem trobar cinc aules —que tenen noms tecnològics— amb parets modulables, per tal de fer els espais més petits o més grans, en funció de les necessitats, amb ordinadors i pantalles interactives; una sala d’actes, amb capacitat per acollir-hi 200 persones, i diverses zones de pas, amb mobiliari adaptat per instal·lar-s’hi amb el portàtil i accedir gratuïtament al Wi-Fi. Tot plegat respira un aire molt tecnològic, de disseny i d’innovació. Les parets interiors blanques, negres i fúcsies, ens ho mostren, però ho veiem en els vinilats de les parets de vidre, que ens mostren l’entramat de connexions d’una placa base d’ordinador, però que alhora recorden les connexions digitals que estableix qualsevol usuari o a les connexions electroquímiques que es produeixen al cervell de qualsevol individu.

Un punt interessant que cal tenir en compte és el fet que el Cibernàrium aposta per la qualitat, tant en la seva manera de fer com en tot el seu ventall de formació. I per continuar treballant en aquesta qualitat, s’ha creat un consell assessor, format per experts del sector de les TIC i les noves tecnologies, per tal de garantir els continguts formatius, que complementa tot el sistema de valoració del qual ja disposaven. Al mateix temps, aposten per la flexibilitat horària, per tal de poder arribar a tothom, i això ho aconsegueixen amb la realització de les mateixes sessions en diferents horaris i amb l’aplicació de la fórmula de càpsules de formació de no més de dotze hores, que actualment també es treballen entorn de les necessitats de diversos sectors professionals.

T’animes a visitar-lo?