Visitem l’estació fantasma de Gaudí

15 març, 2011 | Insòlit | 7 Comentaris

Fa uns dies parlàvem sobre la interessant història que gira al voltant de les “estacions fantasma” del metro de Barcelona, i del misteri generat per l’imaginari popular que ha posat més pa que formatge a una història més atractiva com a anècdota que no pas en termes reals. Malgrat tot, vam decidir descobrir de primera mà com és una “estació fantasma” i ens vam apropar fins a Gaudí, l’única estació fantasma de la xarxa de TMB que mai no ha arribat a funcionar, per gravar-hi el clip que tot seguit us adjuntem. L’estació està situada just sota de l’avinguda de Gaudí, davant de la Sagrada Família (entre els carrers de Marina i Lepant). S’hi passa en el recorregut actual que fa el metro entre les estacions de Sagrada Família a Sant Pau / Dos de Maig i és visible en totes dues direccions.

Aquesta estació es va construir pels volts del 1968 amb l’objectiu de ser una estació de la línia 2 amb correspondència amb la línia 5. L’estació en qüestió existeix tal com indiquen les imatges del vídeo, però va quedar en desús perquè els plans de creixement del metro de Barcelona van canviar. De primer moment, la línia 2 estava projectada perquè pugés cap a Horta i la línia 5 circulés de manera transversal fins a La Pau. Un canvi de plans, però, va fer que tot això es modifiqués i que la línia 2 circulés cap a La Pau i la 5 cap a Horta, com en l’actualitat. Aquest canvi de traçat va ser el que va deixar l’estació inutilitzada i sense inaugurar.

Actualment l’estació passa inadvertida per a la majoria de viatgers. Les andanes estan gairebé intactes i les instal·lacions del nivell superior s’han destinat a altres usos, i també el vestíbul de l’estació que actualment està ocupat per una seu de jubilats per a antics treballadors de TMB. Els accessos a l’estació també es conserven, un serveix per accedir a la seu de jubilats i l’altre s’ha transformat en una sortida d’emergència. Algunes llegendes diuen que hi ha passatgers de metro que han vist com algunes persones misterioses esperen el tren sense parada a l’estació Gaudí. Nosaltres no els vam veure, però seguirem mantenint el misteri.

Comentaris

 1. Pingback: Visitamos la estación de metro fantasma de Gaudí

 2. Oriol:

  És una llàstima que el vídeo sigui tan curt!

  També és una llàstima que no es puguin fer visites guiades per aquestes estacions :(
  Aquesta és l’estació que per Nadal es decora amb llums??

  Oriol

 3. Blog de Barcelona:

  Hola Oriol,
  Gràcies pel teu comentari. Segons TMB, no hi ha visites guiades a les estacions més que res perquè tal com afirmàvem a l’anterior post (http://w1.bcn.cat/barcelonablog/insolit/misteris-llegendes-i-una-sola-realitat-al-metro-de-barcelona) en tot això de les estacions abandonades hi ha més pa que formatge i realment només n’hi ha una d’estació abandonada, que és la que et mostrem en aquest vídeo. Malgrat tot, l’estació pròpiament no és res de l’altre món i per tant no té massa interès per visitar.
  Sobre el teu segon dubte, sí. Aquesta estació ha estat decorada amb motius nadalencs o balles publicitàries.

 4. soyelantonio:

  genial!!! otro dato a añadir a “la otra barcelona” que cada uno de nosotros tenemos en la cabeza… una barcelona que se nos va formando al cabo de años y años de pisarla, de pasearla, de transitarla, y que hace, al contrario que los turistas, que los referentes básicos cada vez más nos vayan pasando desapercibidos y que sin quererlo nos vayamos fijando en el “anecdotario” de la ciudad.
  gracias por esta información
  ¿hay alguna manera de visitar las estaciones fantasmas?
  me encantaría poder añadir a mi memoria visual sobre barcelona estos espacios tan evocadores.

 5. Blog de Barcelona:

  ¡Gracias a ti por tu comentario y por tu reflexión!

  La verdad es que esta estación sin uso no se puede visitar a no ser que sea en casos muy muy excepcionales, como por ejemplo el paseo histórico en un metro de 1924 que hace unos días recorrió el tramo entre La Pau y esta estación, permitiendo ser ocupada por “viajeros” durante un rato. De hecho, fue la primera vez que la estación se abrió al público. Aquí tienes más información: http://j.mp/hX9YBj

 6. isabel:

  si, es bó , es un assumpte que surt cada dos per tres i sempre té nous admiradors.

 7. Jeremie:

  aparte del anecdota divertida, no deja de ser un triste ejemplo del mal uso del dinero publico con la construcción de una estación que no se ha utilizado nunca…

Publica un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb *.

*