Titelles del Tibidabo

19 setembre, 2014 | Barcelonins, Insòlit

El Parc d’Atraccions del Tibidabo amaga una de les companyies de titelles que hi ha a Barcelona. És la que porta el nom de Herta Frankel, una coneguda titellaire que els anys 60 es va convertir en icona de la memòria popular amb els seus espais infantils a la televisió de l’època, amb personatges com la gosseta Marilin. Amb més de divuit anys d’espectacles permanents i gairebé dos milions d’espectadors, la companyia de titelles Herta Frankel ha aconseguit mantenir viu el llegat de la coneguda titellaire. El seu espai dins el parc d’atraccions, el Marionetàrium, integra museu, escola, taller i teatre a l’entorn de l’antic ofici del titellaire.

Al capdavant de la companyia hi ha Fernando Gómez i Pilar Gálvez, que van treballar amb Frankel durant deu anys i que van ser els hereus de la col·lecció de més de 500 peces, entre titelles i decorats, que l’artista havia reunit durant quaranta anys de trajectòria. Caixes i caixes de peces de materials nobles com fusta, ferro o llautó que havien creat mestres figurinistes de tot Europa, entre ells el decorador barceloní, Lluís Fontanet.

Ja fa divuit anys que la companyia de titelles Herta Frankel es va establir de manera permanent al Parc d’Atraccions del Tibidabo, dins l’espai anomenat Marionetàrium, on han fet prop de 20.000 representacions que han presenciat quasi dos milions d’espectadors en total. La companyia també ha desenvolupat un taller de construcció i restauració de titelles i una escola basada en la pràctica a sobre de l’escenari, com ja en queden ben poques.

“El Marionetàrium ha estat una escola on hem ensenyat les noves generacions a estimar l’ofici i a moure els titelles, i també un museu on exposar les figures i un teatre amb set o vuit funcions diàries. Això no hagués estat possible sense un espai fix com el que hem tingut al Tibidabo”, explica el director artístic de la companyia, Fernando Gómez.

El “Litus” Codina i l’Oriol Pont fa disset anys que van aprendre a manipular titelles amb la companyia i encara hi continuen vinculats. Ara són ells els que expliquen l’ofici als nous grups d’aprenents i que acompanyen el Fernando i la Pilar quan tenen espectacles arreu.

Per mitjà de visites guiades, tallers de construcció de titelles, demostracions i actuacions en molts països, el Fernando i la Pilar han aconseguit mantenir viu l’univers de personatges d’Herta Frankel i la fantasia que envolta l’ofici tradicional del titellaire.